Category: "Brevete"

Pages: 1 3

29/01/07

  14:31:52, by Bogdan, 230 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Drept & Internet, Drept de autor, Brevete

Europa discuta pedepsele penale pentru incalcarea drepturilor de PI

Dupa ce intial au fost incluse in directiva din 2004 privind IP enforcement, iata ca pedepsele penale pentru contrafacere si "piratare" revin pe agenda UE.

O noua propunere a Comisiei pune in discutie aceste aspecte. Discutia lui in Parlament va depinde in mare masura de raportul facut de Nicola Zingaretti.

Chiar daca propunerea Comisiei se refera la toate elementele de proprietate intelectuala, se pare ca un numar semnificativ de parlamentari sunt pentru scoatere brevetelor din acest nou act. O pozitie mai radicala ar duce doar la adoptarea legi pentru drept de autor si marci.

Un alt subiect firebinte este copia privata si inclusiv download-ul de pe Internet. Unii parlamentar vor sa limiteze obiectul noului act normativ doar la contrafacerile cu scop comercial, sustinind definire termenilor. Altii urmaresc excluderea copiilor facute pentru uz privat din scopul directivei.
Pe de celalalta parte se sustine includerea copiilor pentru uzul personal in scopul directivei, si explicitat ca aici se include si download-ul de pe Internet.

Vezi o analiza mai larga si urmatorii pasi pe situl euractiv.com

Interesant de remarcat ca Romania are deja sanctiuni penale pentru majoritatea aspectelor de incalcare a Drepturilor de proprietate intelectuala, deci probabil directiva nu ne va afecta prea mult.
Viceversa nu este insa aplicabila - daca directiva se va limita doar la contrafacerile comerciale, nu inseamna ca Romania va trebui sa-si schimbe legislatia. Dar poate insemna inceputul unei directii interesante.

06/07/05

  23:06:04, by Bogdan, 148 words  
Categories: Anunturi, Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Legislatie, Evenimente, Brevete

Parlamentul European respinge patentele software

Intr-o decizie mult-asteptata de lumea IT, Parlamentul European a decis azi cu o majoritate covirsitoare ( 648 - 14 si 18 abtineri ) impotriva unei propuneri de directiva care ar permite brevetarea software-ului.

In acest fel se pune punct dezbaterii, intinsa pe parcursul mai multor ani ( vezi stiri mai vechi pe aceasta tema ), in special intre reprezentantii marilor corporatii si sustionatorii open-sorce - traduse si prin conflictul intre Comisia Europeana, ce a insistat pentru o a doua discutare, si Parlamentul European.
De remarcat faptul ca prin aceasta decizie SUA si Uniunea Europeana vor avea 2 sisteme total opuse pentru protejarea software-ului. Aceasta poate fi si un semnal pentru OEB (Oficiul European de Brevete - European Patent Office) pentru a-si achimba politica in acest domeniu.

Vezi stiri la
http://www.internetnews.com/bus-news/article.php/3517951
sau
http://mail.fsfeurope.org/pipermail/press-release/2005q3/000109.html ( comunicat Free Software Foundation Europe)
sau
http://www.theregister.co.uk/2005/07/06/eu_bins_swpat/

21/06/05

  14:05:15, by Bogdan, 105 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Legislatie, Brevete

Comisia Parlamentului aproba legea patentelor software

Link: http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D8ARUE180.htm

Comisia juridica a Parlamentului European a aprobat cu 16 voturi pentru si 10 impotriva propunerea legislativa privind patentele software, ce fusese deja aminata de citeva ori, decizia fiind considerata o victorie de marile companii high-tech.

Propunerea permite companiilor sa obtina brevete la nivelul UE pentru inventii computerizate ca masinile de spalat, telefoanele mobile sau sisteme ABS de frinare, atita vreme cit acestea aduc o noua contributie tehnica inovativa intr-un anume domeniu al tehnologiei.

Propunerea va trebui considerata si de plenul Parlamentului European, la inceputul lui Iulie, dar si de statele membre ale Uniunii Europene.

Vezi stire intreaga la http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D8ARUE180.htm

06/05/05

  11:12:43, by Bogdan, 245 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Jurisprudenta, Brevete

Bruxelles vrea informatii-cheie despre brevetele Microsoft

Link: http://www.capital.ro/index.jsp?page=article&article_id=19865&section_id=3

Microsoft trebuie sa furnizeze anumite informatii importante Comisiei Europene, inainte ca aceasta sa poata impune sanctiuni contra gigantului american.

Philip Lowe, director general al Comisiei Concurentei, a declarat ca Microsoft trebuie sa explice ce informatii sunt protejate prin brevete. Declaratia este necesara pentru ca aceasta comisie sa poata aplica sanctiunile impuse Microsoft pentru abuz de pozitie dominanta.

Comisarul european la Concurenta, Neelie Kroes, l-a intalnit saptamana trecuta pe Steve Ballmer, director general Microsoft, si i-a cerut sa aplice rapid masurile impuse anul trecut de catre Bruxelles; altfel, se va expune unor noi sanctiuni. Microsoft trebuie sa partajeze anumite informatii de interoperabilitate cu concurentii sai, pentru ca programele acestora sa functioneze corect cu Windows.

Comisia considera ca Microsoft isi favorizeaza propriile produse si exclude din piata anumiti concurenti netransmitandu-le aceste informatii. Potrivit lui Lowe, intre aceste informatii de interoperabilitate, ar trebui identificate elementele care sunt protejate de brevete si care au, in mod real, o valoare ce trebuie protejata.

Comisia trebuie sa stie, de asemenea, ce tip de informatie ar putea sa fie disponibila gratuit. „Am avea in acest mod o baza buna ce ne-ar permite sa fixam conditiile, acceptabile, in care Microsoft ar putea furniza aceste informatii concurentilor sai“, a declarat Lowe.

Anul trecut, Comisia a amendat Microsoft cu 497 de milioane de euro si i-a ordonat sa puna pe piata o versiune de Windows fara Windows Media Player.

Vezi stire la
http://www.capital.ro/index.jsp?page=article&article_id=19865&section_id=3

16/03/05

  13:19:39, by Bogdan, 150 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Jurisprudenta, Brevete

Producatorii de flat-screen-uri dati in judecata

Link: http://www.smartnews.ro/Business/5811.html

Doi producatori industriali, Guardian Industries si Honeywell International, au dat in judecata zeci de companii din industria PC si afisajelor video.

Guardian, un producator industrial de sticla, si Honeywell, cunoscut pentru fabricarea de sisteme de armament, au intentat un proces la Curtea Districtuala din Delaware, sustinand ca afisajele cu cristale lichide, utilizate in notebook-uri, televizoare si telefoane mobile, incalca proprietatea lor intelectuala.
Taiwanul si Korea de Sud sunt cele doua centre principale de productie LCD, care creste rapid pe masura ce creste si cererea pentru televizoare LCD. Procesele vizeaza direct industria LCD, dar acuza si companiile care incorporeaza LCD-uri in produsele electronice finale.
Jim Kim, reprezentant al firmei de studiere a pietei DisplaySearch, spune ca afacerea LCD a fost evitata de procese in primii sai ani, dar a atras litiganti pe masura ce a intrat pe o piata de 40 miliarde $.

Vezi intreaga stire la http://www.smartnews.ro/Business/5811.html

09/03/05

  17:04:12, by Bogdan, 139 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Legislatie, Brevete

Consiliul European schimba din nou directiva privind patentele software

In ceea ce pare o lupta pe viata si pe moarte , Consiliul European, in sedinta din 7 martie anul curent , a adoptat o pozitia comuna asupra controversatului text al directivei privind brevetele software prin care il sustine si il retrimite pentru o a doua discutie in Parlamentul European.

Aceasta decizie, numita de unii o victorie a birocratiei impotriva democratiei sau pur si simplu o bataie de joc a idealurilor europene, a stirnit reactii controversate din partea actorilor de pe esicherul politic si de lobby european.

Desi textul adoptat de Consiliul pare a lua in considerare si parte din criticile Parlamentului, pozitiile negative din partea Parlamentarilor europeni si a sustinatorilor open-source nu contenesc, in special din partea parlamentarilor din Polonia si Cehia care considera ca acest act ar fi discriminatoriu pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Vezi si pozitia oficiala a Consiliului

21/02/05

Cursuri online si offline la OMPI - Organizatia Mondiala de Proprietate Intelectuala

Link: http://www.wipo.int/academy/en/

Organizatia Mondiala de Proprietate Intelectuala organizeaza o serie de cursuri online incepind din Martie si Mai:

- Curs general de Proprietate Intelectuala - Martie - Aprilie 2005 - curs gratuit

- Curs avansat de drept de autor si drepturi conexe - 1 Mai - 10 Iulie
Curs platit - taxe reduse pentru SE Europei si studenti

- Curs avansat de comert electronic si proprietate intelectuala 1 Mai - 15 Iunie. Curs platit - taxe reduse pentru SE Europei si studenti
Vezi detalii la http://www.wipo.int/academy/en/courses/distance_learning/catalog/c_index.html

De asemenea din aceasta vara se va relua si Scoala de vara OMPTI - de la 4-29 iulie 2005
Detalii la http://www.wipo.int/academy.

16/02/05

  18:00:34, by Bogdan, 119 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Legislatie, Brevete

Uniunea Europeana amina iar decizia asupra brevetarii soft-ului

Link: http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=15215

Consiliul de Ministri al Uniunii Europene, organism care reprezinta guvernele statelor membre, trebuia sa adopte o versiune mai controversata a directivei pe data de 17 februarie 2005, insa se pare ca aceasta a fost retrasa de pe ordinea de zi.

Oponentii legii amintite sustin ca aceasta ar permite patentarea inclusiv a codurilor software, afectand in acest fel dezvoltatorii mici care nu si-ar permite sa plateasca pretul solicitat pentru achizitionarea unei licente si nici sa lupte in instanta pentru a-si castiga dreptul sa foloseasca anumite softuri.

Vezi toate stirea la http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=15215

Vezi si :
Danezii acuza Microsoft de santaj :
http://www.ecommercetimes.com/story/40637.html

Protest impotriva brevetelor soft planificat in Bruxelles
http://news.com.com/2100-1028_3-5576150.html

1 3

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution