Category: "Brevete"

Pages: 1 3 4

29/01/07

  14:31:52, by Bogdan, 230 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Drept & Internet, Drept de autor, Brevete

Europa discuta pedepsele penale pentru incalcarea drepturilor de PI

Dupa ce intial au fost incluse in directiva din 2004 privind IP enforcement, iata ca pedepsele penale pentru contrafacere si "piratare" revin pe agenda UE.

O noua propunere a Comisiei pune in discutie aceste aspecte. Discutia lui in Parlament va depinde in mare masura de raportul facut de Nicola Zingaretti.

Chiar daca propunerea Comisiei se refera la toate elementele de proprietate intelectuala, se pare ca un numar semnificativ de parlamentari sunt pentru scoatere brevetelor din acest nou act. O pozitie mai radicala ar duce doar la adoptarea legi pentru drept de autor si marci.

Un alt subiect firebinte este copia privata si inclusiv download-ul de pe Internet. Unii parlamentar vor sa limiteze obiectul noului act normativ doar la contrafacerile cu scop comercial, sustinind definire termenilor. Altii urmaresc excluderea copiilor facute pentru uz privat din scopul directivei.
Pe de celalalta parte se sustine includerea copiilor pentru uzul personal in scopul directivei, si explicitat ca aici se include si download-ul de pe Internet.

Vezi o analiza mai larga si urmatorii pasi pe situl euractiv.com

Interesant de remarcat ca Romania are deja sanctiuni penale pentru majoritatea aspectelor de incalcare a Drepturilor de proprietate intelectuala, deci probabil directiva nu ne va afecta prea mult.
Viceversa nu este insa aplicabila - daca directiva se va limita doar la contrafacerile comerciale, nu inseamna ca Romania va trebui sa-si schimbe legislatia. Dar poate insemna inceputul unei directii interesante.

15/07/05

  15:18:14, by Solly   , 92 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Brevete

Microsoft cade la pace cu Alacritech

Microsoft şi Alacritech au ajuns la un acord, în urma unei dispute referitoare la o tehnologie pentru reţele pe care gigantul software intenţionează să o utilizeze în următoarea versiune de Windows.
Alacritech, care a dat în judecată Microsoft pentru încălcarea patentului comercial anul trecut, a anunţat încheierea acordului miercuri. Disputa s-a centrat pe tehnologia „Chimney” a Microsoft, despre care aceasta spune că a dezvoltat-o independent, dar despre care Alacritech spune pe de altă parte că se bazează pe propria sa proprietate intelectuală.

Vezi tot articolul in Chip

06/07/05

  23:06:04, by Bogdan, 148 words  
Categories: Anunturi, Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Legislatie, Evenimente, Brevete

Parlamentul European respinge patentele software

Intr-o decizie mult-asteptata de lumea IT, Parlamentul European a decis azi cu o majoritate covirsitoare ( 648 - 14 si 18 abtineri ) impotriva unei propuneri de directiva care ar permite brevetarea software-ului.

In acest fel se pune punct dezbaterii, intinsa pe parcursul mai multor ani ( vezi stiri mai vechi pe aceasta tema ), in special intre reprezentantii marilor corporatii si sustionatorii open-sorce - traduse si prin conflictul intre Comisia Europeana, ce a insistat pentru o a doua discutare, si Parlamentul European.
De remarcat faptul ca prin aceasta decizie SUA si Uniunea Europeana vor avea 2 sisteme total opuse pentru protejarea software-ului. Aceasta poate fi si un semnal pentru OEB (Oficiul European de Brevete - European Patent Office) pentru a-si achimba politica in acest domeniu.

Vezi stiri la
http://www.internetnews.com/bus-news/article.php/3517951
sau
http://mail.fsfeurope.org/pipermail/press-release/2005q3/000109.html ( comunicat Free Software Foundation Europe)
sau
http://www.theregister.co.uk/2005/07/06/eu_bins_swpat/

21/06/05

  14:05:15, by Bogdan, 105 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Legislatie, Brevete

Comisia Parlamentului aproba legea patentelor software

Link: http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D8ARUE180.htm

Comisia juridica a Parlamentului European a aprobat cu 16 voturi pentru si 10 impotriva propunerea legislativa privind patentele software, ce fusese deja aminata de citeva ori, decizia fiind considerata o victorie de marile companii high-tech.

Propunerea permite companiilor sa obtina brevete la nivelul UE pentru inventii computerizate ca masinile de spalat, telefoanele mobile sau sisteme ABS de frinare, atita vreme cit acestea aduc o noua contributie tehnica inovativa intr-un anume domeniu al tehnologiei.

Propunerea va trebui considerata si de plenul Parlamentului European, la inceputul lui Iulie, dar si de statele membre ale Uniunii Europene.

Vezi stire intreaga la http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D8ARUE180.htm

09/06/05

  19:10:30, by Solly   , 169 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Brevete

Microsoft între concesii şi constrângeri

În ultimele săptămâni, Microsoft a oferit noi subiecte presei.
Pentru a scăpa de amenda de 500 de milioane de Euro reclamată de Comisia Europeană, Microsoft a acceptat să ofere gratuit "unele coduri sursă care permit interoperabilitatea softurilor concurente cu serverele Microsoft" şi să distribuie, începând cu 15 iunie 2005, sistemul de operare Windows fără aplicaţia Media Player.
Un alt pas înapoi îl constituie renunţarea la autentificarea celor care accesează aplicaţia de actualizare Windows Update, redenumită Microsoft Update. Iniţial, odată cu redenumirea urma să se blocheze accesul copiilor pirat la actualizare. Renunţarea pare să fie determinată de pericolul transferului de viruşi de la copiile piratate, neprotejate prin actualizare, la cele legale.
Pe de altă parte, recentul brevet obţinut de Microsoft pentru conversia obiectelor în fişiere XML provoacă îngrijorarea programatorilor.
Este de reţinut şi ştirea conform căreia Microsoft a fost condamnat să plătească o amendă de 9 milioane de dolari pentru încălcarea patentului unui inventator din Guatemala.

08/06/05

  21:17:12, by Solly   , 207 words  
Categories: Articole / Studii / Rapoarte, Brevete

Red Hat cere schimbarea legislatiei patentelor in SUA

Red Hat, cel mai important furnizor de Linux si de tehnologie open source, a anuntat infiintarea Fundatiei Fedora , o organizatie care se va ocupa de dezvoltarea in continuare a proiectului omonim.

Afirmatia companiei Red Hat ca brevetarea anumitor produse software este folosita pentru cresterea cotei de piata reprezinta o aluzie clara la Microsoft, chiar daca acest nume nu a fost pronuntat.

Red Hat s-a implicat alaturi de Nokia, de IBM si de Uniunea Europeana in promovarea legislatiei anti-monopol si in combaterea concurentei neloiale.

Red Hat considera ca, in Statele Unite, este necesara o reforma a sistemului de acordare a brevetelor si a legislatiei privind proprietatea intelectuala care, in opinia companiei, limiteaza inovatia.

Proiectul Fedora, pentru care Red Hat va continua sa acorde sprijin financiar si suport tehnic, este numai primul pas dintr-o strategie complexa, al carei scop final este crearea unor software patent commons, care ar permite partajarea mai usoara a informatiei si o colaborare mai buna intre dezvoltatorii de software.

Prin incredintarea proiectului Feodora unei organizatii independente, Red Hat se inscrie in tendinta la care s-au aliniat si companii ca IBM, Novell si Nokia, care au anuntat ca vor pune la dispozitia comunitatii open source o serie de aplicatii brevetate.

Stire preluată de la Softpedia.ro

29/05/05

  22:41:50, by Solly   , 111 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Legislatie, Brevete

Parlamentarii europeni resping din nou brevetarea software-ului

Link: http://www.01net.com/article/278555.html

Un nou set de 200 de amendamente a fost raspunsul Parlamentului European la proiectul Directivei Europene privind brevetabilitatea software-ului. Proiectul propus de Comisia Europeana prevede protejarea, prin patente, a inventiilor care se implementeaza pe calculatoare si are rolul de a unifica reglementarile nationale in acest domeniu.

Unul din cele mai severe amendamente apartine lui Michel Rocard, raportor asupra proiectului de Directiva si fost Prim Ministru al Frantei, care sustine ca tratarea, manipularea, reprezentarea si prezentarea informatiei de catre un program informatic nu constituie contributii tehnice si - in consecinta - nu sunt brevetabile.

Noul text, care va include amendamentele ce vor fi aprobate de majoritatea absoluta a parlamentarilor, va fi supus Consiliului de Ministri.

06/05/05

  11:12:43, by Bogdan, 245 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Jurisprudenta, Brevete

Bruxelles vrea informatii-cheie despre brevetele Microsoft

Link: http://www.capital.ro/index.jsp?page=article&article_id=19865&section_id=3

Microsoft trebuie sa furnizeze anumite informatii importante Comisiei Europene, inainte ca aceasta sa poata impune sanctiuni contra gigantului american.

Philip Lowe, director general al Comisiei Concurentei, a declarat ca Microsoft trebuie sa explice ce informatii sunt protejate prin brevete. Declaratia este necesara pentru ca aceasta comisie sa poata aplica sanctiunile impuse Microsoft pentru abuz de pozitie dominanta.

Comisarul european la Concurenta, Neelie Kroes, l-a intalnit saptamana trecuta pe Steve Ballmer, director general Microsoft, si i-a cerut sa aplice rapid masurile impuse anul trecut de catre Bruxelles; altfel, se va expune unor noi sanctiuni. Microsoft trebuie sa partajeze anumite informatii de interoperabilitate cu concurentii sai, pentru ca programele acestora sa functioneze corect cu Windows.

Comisia considera ca Microsoft isi favorizeaza propriile produse si exclude din piata anumiti concurenti netransmitandu-le aceste informatii. Potrivit lui Lowe, intre aceste informatii de interoperabilitate, ar trebui identificate elementele care sunt protejate de brevete si care au, in mod real, o valoare ce trebuie protejata.

Comisia trebuie sa stie, de asemenea, ce tip de informatie ar putea sa fie disponibila gratuit. „Am avea in acest mod o baza buna ce ne-ar permite sa fixam conditiile, acceptabile, in care Microsoft ar putea furniza aceste informatii concurentilor sai“, a declarat Lowe.

Anul trecut, Comisia a amendat Microsoft cu 497 de milioane de euro si i-a ordonat sa puna pe piata o versiune de Windows fara Windows Media Player.

Vezi stire la
http://www.capital.ro/index.jsp?page=article&article_id=19865&section_id=3

1 3 4

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

March 2017
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution