« Studiu comert electronicAm nevoie de ajutor »

Despre Legea designerilor

30/10/06

  17:33:10, by Bogdan, 1000 words  
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Legislatie, Drept & Internet, Comert electronic

Despre Legea designerilor

In ultima vreme am vazut mare vilva legata pe Internet legata de o anume lege a designerilor.
Din cite am inteles, este vorba de un proiect de lege pus pe un site web de o asociatie - numita SDPR - Societatea Designerilor Profesionisti
din Romania,
care ar vrea sa permita accederea in profesia de designer numai pentru cei care ar indeplini niste conditii , printre care un examen si inscrierea in asociatia lor.

Proiectul a stirnit niscaiva vilva prin Internetul din .ro, incepind de la
discutii pe liste de discutii, insemnari si podcasturi pe tema asta si terminind cu reactia suprema a oricarei miscari internaute romanesti - o petitie impotriva proiectului de lege pe petitiononline.com.

Argumentele aduse de cei care se opun proiectul il reprezinta initierea lui de o asociatie nereprezentativa, cresterea inutila birocratiei si un un atac la libertatea de asociere. ( sigh, ce sa mai zicem atunci de unicul Barou :p )

Toate bune, numai ca in toata campania asta se uita 2 chestiuni esentiale, zic eu :
- prima o constituie cunoasterea procesului legislativ si interventia cu mijloacele legale aflate la dispozitia lor.
- a doua o reprezinta dezvoltarea unui argumentatii logice si juridce adecvate, si nu o reactie viscerala de negare a legii prin argumente subiective.

O sa incep cu a doua parte. Nu am intilnit inca nici un argument juridic serios care sa i se opuna legii. Cred ca cel putin doua idei ar fi putut fi dezvoltate usor pornind de la urmatoarele principii :

a) Principiul libertatii prestarii de servicii in UE. Altfel spus nu li se pot impune niste obligatii unor designeri din Marea Britanie, Malta sau Letonia, daca in tara lor de baza ei nu au nici o conditie pentru a deveni designeri. O asemenea lege in Romania ar avea un singur efect - ar pune designerii romani pe o pozitie defavorabila fata de toti ceilalti designeri din UE (unde o asemenea obligativitate de a face parte dintr-un corp profesional nu exista). Cred ca argumentatia ar putea fi serios imbunatatita prin cercetarea in detaliu a practicii Curtii Europene de Justitie pe acest domeniu.

Dar aceasta idee duce si la o chestiune foarte importanta : oricine propune o lege intr-un domeniu anume va trebui serios sa verifice si situatia in celelalte state UE. In caz contrar o legislatie prea dura va determina specialistii din acel domeniu sa plece in alta tara (unde vor platit taxele) si de acolo sa presteze servicii pentru Romania. O legislatia incurajatoare va putea determina altii specialisti sa vina sa isi faca afacerile aici ( chiar daca si numai cu sediul de forma in Romania). E o chestiune importanta pe care o aduce intrarea in UE si pe care nu am vazut-o discutata pina acum.

b) In cazul webdesignerilor, care am inteles ca vor intra si ei in aceeasi oala, aplicarea unei asemenea modificari ar incalca principiul libertatii de prestare a serviciilor societatii informationale, prevazut de legea 365/2002 - articolul 4 . Altfel spus, ca sa incepi orice activitate pe Internet - fie ca te referi la servicii de webdesign, gazduire, promovare, SEO si altele - nu trebuie sa existe o autorizare prealabila. Cum si directiva europeana prevede acelasi principiu, este lesne de anticipat in caz contrar o tragere de urechi serioasa din partea Comisiei Europene si poate chiar inceperea procedurilor impotriva Romaniei pentru neimplementarea corecta a anumitor acte normative europene.

Revenind la prima chestiune, cred ca foarte important de stiut care este procesul legislativ si modul cum se poate interveni eficient, elocvent si in limitele legii pentru a-ti sustine interesele.
Sa remarcam asadar ca se face mare tam-tam pe un proiect de lege scos de o Asociatie si postat pe un site.
Sa vedem insa cine poate sa propuna un proiect de lege in Romania ( Art 74 Constitutia Romaniei) :
- Guvernul - caz in care practic un Minister sau mai multe trebuie sa conceapa textul, dar sa il si depuna spre dezbatere publica cu 30 de zile inainte de adoptare- vezi legea 52/2003 privind transparenta decizionala. In cazul de fata probabil ca Minsiterul Culturii ar fi cel in cauza - dar nu am auzit sa-i fi intrebat pina acum ce parere au
- unul sau mai multi parlamentari ( vezi dezbatare ), caz in care proiectul poate fi gasit pe www.cdep.ro . Si in acest moment, dar si dupa o eventuala aprobare de Guvern si trimitere la Parlament, un rol crucial il au comisiile competente care vor discuta respectivul proiect ( in cazul de fata probabil comisiile de cultura). Membrii ii gasiti tot pe www.cdep.ro. Si in acest caz - de obicei ei sunt interesati de dezbateri publice pe aceste subicte - parca chiar Camera Deputatilor punea la dispozitie o sala pentru astfel de evenimente.
- un numar de cetateni - 100 000 ( cred ca iese din discutie in cazul nostru )
Cu privire la ce instrumente legale au la indemina , se poate vedea legea accesului la informatie publica si legea privind transparenta decizionala.

Pina acum s-au scris ceva articole, pe bloguri si o petitie online. E un inceput.
Ce se poate face mai eficient :
- chestionarea si discutarea problemei cu cei care o vor putea aborda (Guvern, parlamentarii din comisiile competente)
- stabilirea si identificarea problemelor care le aduce propunerea
- efectuarea unui studiu la nivel european pentru a aduce contra-argumente eficiente
- utilizarea practicii CEJ pentru a arata conflictul unei astfel de masuri in conformitate cu dreptul european
- stabilirea unui organism oficial care sa reprezinte celalalt punct de vedere.

O sa dezvolt un pic ultima idee. Argumentul potrivit caruia asociatia care a propus proiectul nu este reprezentativa nu prea are mare valoare. Asta pentru ca ei cel putin exista, iar, dintr-un punct de vedere independent, vocile celor ce raspund par doar disparate si neconcentrate.

Libertatea de asociere exista si e prevazuta de Consititutia Romaniei. Depinde doar de ce afectati de proiect sa inteleaga ca si maine, daca vor, pot sa faca o Asociatie informala prin care sa reactioneze mai eficace. Si sa devina o voce.

( Am indoieli serioase insa referitor la modul in care romanii in general inteleg beneficiile asocierii non-profit - in principal din experienta proprie, dar avind in vedere si excelentul studiu facut de Robert Putnam in Italia - vezi Making Democracy Work )

7 comments

Comment from: Andrei [Visitor]

sunt niste tampiti

31/10/06 @ 12:05
Comment from: web designer [Visitor]

web designerii nu intra in aceasi ‘oala’ cu designerii! ;) web designerii sunt mai evoluati…ha ha ha…eu nu as baga in aceasi oala un designer vestimentar cu unul de interior si graphic designer ca nu au nici o treaba intre ei.
succes la proiectul de lege

31/10/06 @ 23:09
Comment from: Anonim [Visitor]

Nu mi se pare corect. Dau niste termeni pomposi, gen “drept de semnatura", “responsabilitate profesionala fata de client", “calitatea solutiilor propuse” - nu inteleg! Daca iti place, bine, daca nu, gaseste alt designer, e o chestie de gust, nu? :)
La arhitecti ar fi o treaba, oamenii aia au o raspundere, ca iti cade cladirea in cap, dar asa? Ce poate sa-mi garanteze, ca o sa fie un “site placut ochiului"? Aberatii, dpmdv. Nici n-ar trebui sa avem discutia asta :)
Oricum, multumim pt informatiile din sfera juridica. E bine de stiut!

01/11/06 @ 11:04
Comment from: Moondog [Visitor]

Daca toti ratatii se dau designeri fara sa fi trecut pe la o facultate de profil nici macar in trecere, de ce nu mi-as spune incepind de azi medic (si sa ma apuc sa practic medicina si sa omor vreo doi naivi), inginer de poduri (si sa ma apuc sa vrajesc niste oameni sa le construiesc un pod dupa “calculele” mele), pilot de aeronava, in general sa ma dau mare si tare in meserii pentru care nu am fost pregatit si pe care nu le stapinesc?
Ceea ce spunea cineva mai sus ca daca nu-ti place poti sa te duci la altul nu tine.
Tepari gasesti pe toate drumurile care se dau designeri. Daca arhitectii au o stampila si un drept de semnatura asa trebuie sa aiba si designerii pentru ca teparii si neavenitii sa dispara.
Omul obisnuit nu-si da seama si nu poate face diferenta intre un tepar (cu logoree si talent la vrajeala) si un designer calificat.
De aceea trebuie o lege. Argumentul ca in alte tari (mai civilizate ca Romania) nu exista o astfel de lege nu tine. Tarile din vestul Europei sunt “asezate", civilizate, acolo nimeni nu se da altceva sau altcineva decit ceea ce este in realitate si foloseste titulatura pe care a obtinut-o dupa studiile facute.

23/12/06 @ 18:17
Comment from: Moondog [Visitor]

Domnu’ Web “designer” esti un bou. Daca te-as lua la intrebari un pic despre compozitie, comunicatii vizuale, despre studiul culorii (ca sa nu mai zic despre proportii, studiul desenului), despre caracteristicile si proportiile caracterului de litera si despre alte cele ce se studiaza intr-o facultate de arte la o sectie de design, te-ai uita ca (virgula) curca-n lemne cu o cautatura de vitel uitindu-se la o poarta noua.
Lasa pe altii sa faca comentarii si nu te mai compara dumneata cu designerii, ca n-ai nici o treaba cu meseria.
Scuze pentru limbajul “mai dur” dar nu ma pot abtine cind vad tot felul de neaveniti care-si spun designeri si care nici o data in viata lor n-au stiut maca ce sunt culorile complementare fara ajutorul internetului …

23/12/06 @ 18:27
Comment from: Adi C. [Visitor]

Sa zicem ca s-ar adopta intr-un final aceasta lege. Nu ar fi corect sa-si poata face meseria un absolvent de Facultate de Informatica, unde invata limbaje de programare specifice pt siteuri, tehnologii multimedia, etc, fara a mai trece prin acest “test de intrare in asociatie” ?..
Personal sunt impotriva acestui proiect. Nu este corect sa dai explicatie si sa ti se aprobe acest drept la libera exprimare (pe net prin intermediul unui site, etc)

28/03/07 @ 22:51
Comment from: Victor [Visitor]

Tin sa precizez. Talentul si aptitudinea unui individ il ajuta sa evolueze. Ca sa faci web - design nu este impetuos necesar absolvirea unei facultatii de design. Eu sunt student, cu totul alt profil, dar lucrez ca webdesigner.

13/11/07 @ 10:12


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

November 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution