« Cind pozele de pe hi5 iti ajung in presaProbele in format digital - problemele abia acum apar »

Copyright, piraterie si furt

09/07/08

  20:23:56, by Bogdan, 438 words  
Categories: Pareri personale, Legislatie, Drept de autor

Copyright, piraterie si furt

Spuneam acum citeva insemnari, despre un proiect la care am participat si la care am dat fata in fata cu internautii liceeni. La intrebarea ce legi se aplica pe Internet - am primit doar 2 tipuri de raspunsuri: pirateria si copyrightul. Dovada ca marketing functioneaza.

In primul rind sa intelegem ca in limba romana exista termenul drept de autor (si nu copyright care e la americani si la engleji si mai sunt si niste diferente intre ce au ei si ce avem noi- dar sa nu divagam). P-asta l-am lamurit.

Bun -luam legea dreptului de autor - 8/1996.
Cautam (CTRL+F): Furt Rezultate: 0
Piraterie Rezultate: 2 (ambele in sintagma “asociatiile de combatere a pirateriei")
Si cum am invatat noi la drept ca daca nu gasim sintagma in legea speciala, mergem la legea generala - tup, tup la codul penal.

Cautam (CTRL+F): Furt
Art. 208. – Furtul
Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamântul acestuia, în scopul de a si-l însusi pe nedrept, se pedepseste cu închisoare de la unu la 12 ani.

Bun mobil ? Asta n-o fi d-ala de poti sa pui mina pe el si sa-l atingi. Si se poate misca. Ala e. Deci muzica nu intra aici. Si nici programul de calculator

Cautam (CTRL+F): Piraterie
Art. 212. – Pirateria
Jefuirea prin acte de violenta savârsite în scopuri personale, de echipajul sau pasagerii unei nave împotriva persoanelor sau bunurilor care se gasesc pe acea nava ori împotriva altei nave, daca navele se afla în marea libera sau într-un loc care nu este supus jurisdictiei nici unui stat, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 18 ani.

Deci ce treaba are furtul si pirateria cu dreptul de autor ? Din punct de vedere al dreptului, nici una.
De altfel termenul corect ar fi - incalcarea dreptului de autor.

Ambii sunt folositi ca termeni de marketing. Termenul de piraterie nu e nou in relatia cu dreptul de autor. Au fost numiti pirati de-a lungul timpului Radiourile FM, Televiziunea prin Cablu sau Video-recorderele (pentru a privire mai adinca vezi Lawrence Lessig - Code 2.0 - capitolul Intellectual Property). Si istoria se repeta. Astazi e Internetul sau tehnologiile file-sharing sau altceva ce nu ne place.

Indata ce apare o noua tehnologie care cutremura sistemul de business asezat pe drepturi de autor se striga: Piraterie ! Dar tot istoria ne-a invatat ca nu s-a rezolvat problema nici cu interzicerea tehnologiei si nici cu cererea de pagube tuturor fanilor care devin trimisii diavolului peste noapte.

In schimb chiar cei din industrie care vor si deschid ochii la timp vad ca Piratii sunt chiar fanii.
De aceea merita sa dam jos palaria in fata lui Florin cu al sau eok.ro

Sa fim sanatosi!

2 comments

Comment from: belu [Visitor]

super articolul!

Deci singura intrebare ce ramane e “cand"? Cand vor deschide ochii?

12/07/08 @ 15:19
Comment from: csongi [Visitor]  

Un pic OFF, dar nostim:
La un examen pt. ocuparea unui post de lector la o facultate privata mioritica, tema protectia judecatoreasca a dreptului de autor, onor membru al comisiei de examinare constata: dl-e candidat, ai vorbit de muzica, filme, programe de calculator, carti, harti, opere de arta, dar nu ai mentionat situatia marfurilor contrafacute provenind din China etc.
:)))
Pai daca si la acest nivel se confunda dreptul de autor si dreptul de proprietate industriala, la ce sa ne mai asteptam de la liceeni…

30/07/08 @ 16:34


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
blog software