« Criminalitatea informatica - citeva date de la Politia Romana11 cuvinte pentru o protectie prin copyright »

Moartea 2.0 sau ce se intampla cu contul de YM dupa ce dai coltul

31/07/09

  12:12:18, by Bogdan, 581 words  
Categories: Drept & Internet

Moartea 2.0 sau ce se intampla cu contul de YM dupa ce dai coltul

Acum aproape un an de zile Adi ma “tortura” cu o intrebare/proiect:
- Ce se intampla daca eu dau coltul ? Cine o sa-mi stie parolele de la conturile mele de FTP ? Dar de la profilul meu de pe Linkedin? , etc.
Cum fac ca mostenitorii mei sa intre in posesia bunurilor mele virtuale (inclusiv nume de domenii) ?

Dupa ce a trecut suficient timp, ca sa nu-l banuiesc de tentative sinucigase suprinzatoare si neasteptate :p , pot sa recunosc ca problema este extrem de complicata si nu am un raspuns perfect. Dar citeva capete de raspunsuri utile tot se pot gasi, in cazul in care mai sunt persoane prevazatoare sau care vad lumea in negru (desi e sigur ca pina la urma toti o sa dam coltul - sper ca nu toti odata).

In primul rind vedeti filmuletul de mai jos in care Lilian Edwards, o profesoara de Dreptul Internetului la Universitatea din Sheffield atinge problema. (interviu cu Thomas Crampton)

Practic putem imparti problema in 3 sectiuni diferite:

a) Numele de domenii. In cazul unor nume de domenii generice, nu e o problema sa iti schimbi cine este titularul numelui, daca ai acces la contul de administrare al domeniilor. Pentru a da acea parola, vezi punctul c.
In cazul domeniilor .ro unde suntem mai catolici decit papa si domeniile “par a fi date pe viata” (cum zice in mod gresit cutuma populara), acestea ar putea fi transferate prin acordul de transfer - deci pregatiti actul si il puneti la pastrarea cu testamentul. :-)
O intrebare interesanta este daca ar putea fi incluse intr-un testament si daca ROTLD ar trebui sa faca transferul in baza acestuia. In opinia mea cred ca da, atita vreme cit contractul de inregistrare de domenii nu este unul “intuitu personae". Ar fi bine niste politici clare din partea RoTLD si in aceasta privinta. ( de ex. in cazul unui domeniu .eu nici macar nu se pune problema - vezi politicile de schimbare a detinatorului)

b) Conturile pe diverse servicii de email, IM, retele sociale. Aici practic relatia dintre tine si furnizorul serviciului este reglementata de acel contract pe care il semnezi la inregistrare si pe care nimeni nu-l citeste. :-)
In practica situatia depinde de la cit de legat este contul respectiv de persoana ta. Contul tau de tip Nume_prenume@serviciudeemail sau pagina de pe Hi5 sau Facebook este, in mod logic, strict legata de persoana ta - ca atare ar fi ciudat ca altii sa le foloseasca dupa ce tu ai plecat din lumea reala + virtuala.

Situatia depinde deci de furnizori: Facebook are un forumular special prin care o pagina poate fi “pastrata in memorie". Yahoo zice ca va sterge tot, iar adresa email nu este transmisibila. (pentru mai multe servicii vezi articolul lui Thomas - Facebook after you die)

Dar aici intervin si chestiuni legate de protectia datelor personale (deci mostenitorii ar putea cere stergerea datelor personale pastrate), sau chiar de proprietate intelectuala asupra emailurilor scrise. (a existat un caz in 2005 cind familiei unui militar decedat in Irak, i s-a refuzat accesul la emailurile lui depe Yahoo - dupa un proces le-au recuperat insa)

c) Alte servicii protejate prin parola. Cea mai simpla varianta ar fi in acest caz transmiterea parolei catre mostenitori - care se poate face oficial prin testament sau chiar direct. Exista deja vreo 2 servicii digitale ce ofera aceste tipuri de servicii Dead Man’s Switch si Legacy Locker

Deci: Sanatate tuturor si sa nu aveti nevoie de informatiile de mai sus!

10 comments

User ratings
5 star:
 
(5)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
5 ratings
Average user rating:
5.0 stars
(5.0)
Comment from: Claudia [Visitor]
5 stars

Merci mult pentru articol. Ma obseda intrebarea asta de cativa ani, la fel ca pe prietenul tau :)

31/07/09 @ 14:16
5 stars

Conturile de pe retelele de socializare nu ar trebui sa ramana nimanui pentru ca e ceva personal iar parolele de la alte conturi le mai detin si alte persoane, cel putin in privinta mea.
Ar trebui sa existe peste tot un acord prin care la neaccesarea contului in 5 ani acestea sa fie automat sterse. Problema apare insa la anumite servicii care nu sterg conturile nici macar dupa ce tu o ceri si o faci din panoul de administrare.

31/07/09 @ 21:44
Comment from: romania inedit [Visitor]
5 stars

Foarte interesanta abordarea !

La gmail cum este ?

01/08/09 @ 14:22
Comment from: Daniel [Visitor]  

Si Cory Doctorow s-a confruntat cu aceeasi problema, recent:

http://craphound.com/?p=2269

01/08/09 @ 20:58
Comment from: ana pauper [Visitor]
5 stars

mă stresează ideea asta cu bunurile virtuale… dacă nu facem aranjamentele tehnice-legale din timp, ele vor rămîne teritorii moarte (dead spaces).

miză are numai pentru VIP-uri, cred.

02/08/09 @ 10:43
Comment from: [Member]

La gmail, iti da dreptul de acces daca dovedesti ca e mort si ai un mandat in acest sens.

Daniel, mersi - nu stiam…

Ana, Poate si pentru VIP-uri virtuale ? :-) Dincolo de gluma, nu mi-ar placea ca numele de domeniu sa mi se stearga automat(cu tot ce am pus pe el), doar pentru ca eu nu mai exist.

02/08/09 @ 18:14
Comment from: Andreea [Visitor]

Bogdane, adica nu avem niciunii vreun cip prin creier care sa alerteze toate aceste servicii cum ca am murit?!? :))

PS: N-am luat-o razna deocamdata, dar am citit asta. Se pare ca problema ii intereseaza pe multi :)

04/08/09 @ 12:41
Comment from: nicu [Visitor]

In plus, din punct de vedere tehnic poti implementa un sistem de tipul dead man’s switch, pentru ca toti sintem online si nu e greu.

Un asemenea mecanism supravegheaza actiunile unei persoane si se declanseaza atunci cind rutina inceteaza: de exemplu daca timp de doua saptamini nu ma autentific la contul de mail sau daca in trei saptamini nu apare nici un articol nou pe blogul meu, inseamna ca s-a intimplat ceva cu mine si un sistem automat poate transmite toate parolele succesorului meu.

13/08/09 @ 12:02
Comment from: hbunny [Visitor]

Extrem de interesanta problema cu atat mai mult cu cat pana in acest moment nu cred ca m-am gandit prea serios la ce se va intampla cu bunurile mele “virtuale". Totusi as vrea sa vad reactia unui avocat roman respectat la care m-as duce sa imi fac testamentul in care sa las mostenire parolele la contul de hosting :))

27/08/09 @ 15:22
5 stars

Pe tema onticii subiectului de drept, mai exact, a incongruenţei mort-viu sau viu-mort, am scris un articol ce sper să vă dea de gîndit. În cazul în care aveţi amabiliatea de a urma link-ul, vă rog ca eventualele comentarii să le faceţi acolo, iar nu aici. Dacă găsiţi de cuvinţă să abordaţi aceeaşi temă pe blogul de faţă, bucuros voi participa la discuţii şi aici. Dar pe un fir dedicat.
Titlul articolului este:● Japonia – Morţii vii, dar nu şi viii morţi din secţiunea NOUTĂŢI

11/09/10 @ 21:58


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution CMS