« Sase magazine online romanesti pe lista neagra a Comisiei EuropeneDe azi companiile de telefonie trebuie sa deblocheze telefoanele mobile »

CNP-ul nu trebuie cerut de magazinele online

04/09/09

  14:17:48, by Bogdan, 581 words  
Categories: Stiri - Romania, Legislatie, Jurisprudenta, Viata privata, Comert electronic

CNP-ul nu trebuie cerut de magazinele online

Raportul anual pe 2008 al Autoritatii pentru protectia datelor personale pus pe site-ul Autoritatii (intersant document, mai ales prin prisma exemplelor concrete de investigatii si a actiunilor luate) imi prilejuieste lamurirea unei chestiuni pe care am discutat-o de citeva ori cu reprezentanti ai domeniului online.

Trebuie cerut CNP-ul unei persoane fizice atunci cind faci o comanda la un magazin online?

Parerea mea a fost de la bun inceput ca nu, dar Raportul mai sus amintit (vezi paginile 25-26) s-a lovit de aceiasi problema:

“Din investigaţiile efectuate în domeniul comerţului on-line, s-a constatat că o parte dintre operatori colectează şi prelucrează codul numeric personal al clienţilor persoane fizice, telefonic şi/sau on-line, invocând dispoziţiile Codului fiscal şi cerinţele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care ar impune ca obligatorie colectarea CNP-ului pentru întocmirea facturilor fiscale,
începând cu 1 ianuarie 2007. Pe de altă parte, unii operatori nu colectează în nici o modalitate CNP-ul în scopul întocmirii facturilor fiscale, susţinând că nu există dispoziţii normative sau administrative în acest sens.

Faţă de dispoziţiile Legii nr. 677/2001 şi având în vedere că nu s-au identificat prevederi în Codul Fiscal, care să se refere la obligativitatea colectării CNP-ului beneficiarilor unor produse sau servicii în legătură cu emiterea facturilor fiscale, Autoritatea de supraveghere a solicitat punctul de vedere al Ministerului Economiei şi Finanţelor cu privire la existenţa unor dispoziţii legale exprese privind colectarea CNP-ului în scopul întocmirii facturilor fiscale, în sensul asigurării respectării legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal.”

Deci e clar ca Autoritatea spune ca nu exista niciun motiv pentru colectarea acestor informatii - lucru normal daca ne uitam la legea 677/2001, care prevede clar la art 8 situatiile limitate in care este permisa prelucrarea datelor cu caracter personal avand functie de identificare.

Pentru ca am mai intalnit si in alte circumstante argumentarea ref la normele MF, am intrebat la Autoritate daca au primit raspunsul la solicitarea trimisa. Mi-au raspuns acum citeva zile cu raspunsul primit:
” Din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată, conţinutul facturilor este reglementat de art. 155 alin. (5) din Titlul VI din Codul fiscal, care transpune art. 226 din Directiva 112/2006/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

Printre informaţiile obligatorii menţionate la acest articol nu figurează înscrierea CNP ului persoanelor fizice.

De asemenea, în ceea ce priveşte celelalte impozite prevăzute de Codul fiscal, respectiv impozit pe profit, impozit pe venitul microinteprinderilor, impozitul pe venit, impozite şi taxe locale, impozit pe veniturile nerezidenţilor, impozit pe reprezentanţe şi accize, vă comunicăm că nu sunt prevederi prin care să se stipuleze colectarea CNP ului clienţilor în scopul întocmirii facturilor fiscale”

Mie mi se pare ca situatia este mai mult decit clara acum. Nu exista nici o motivatie legata de legislatia fiscala care sa permita magazinelor online sa ceara aceasta informatie.

Mai mult decit atit, daca exista o astfel de baza de date cu informatii legate de CNP-uri acestea trebuie sterse definitiv, asa cum rezulta chiar dintr-unul din cazurile explicate in raport.


“În baza constatărilor rezultate din investigaţie, Autoritatea de supraveghere a dispus prin decizie ştergerea codurilor numerice personale existente în baza de date a societăţii, întrucât operatorul nu a prezentat un scop determinat, precis şi legitim pentru a justifica prelucrarea codului numeric personal, potrivit art. 4 şi art. 8 din Legea nr. 677/2001.”

Deci raspunsul este : NU trebuie cerut CNP-ul.
Aviz consumatorilor si magazinelor !

42 comments

User ratings
5 star:
 
(8)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(2)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(1)
11 ratings
Average user rating:
4.3 stars
(4.3)
Comment from: Luke [Visitor]

Cum e cu premile pe care le ofera companii ca si Coca-Cola (doar un exemplu) prin supermarketuri? Ca sa ridici premiul iti cer CNP si numar de telefon. Niciodata nu mi s-a parut prea legal si uneori m-am certat cu ei si am renuntat la premiu.
Dar totusi daca nu-i legal sa-ti ceara si nu vor sa-ti dea premiul ai putea sa-i acuzi de reclama mincinoasa, parerea mea.
PS: stiu ca te ocupi de internet, nu de publicitate (non online), dar intra cele doua situatii sub incidenta acelorasi legi?

04/09/09 @ 15:16
Comment from: ITist [Visitor]
5 stars

Cred si eu ca acest gen de informatii ar trebui mutl mai mult mediate pentru ca era/este absurd ce se intimpla acum sa-ti ceara CNP-ul si la WC-ul din colt. In Canada/US de exemplu esti mult mai atent cu SIN/SSN nu-l dai oriunde, ca de exemplu la magazinele online. Era oricum o prostie unde s-a ajuns din lipsa de informare.

04/09/09 @ 16:50
Comment from: [Member]
5 stars

Luke,

Trebuie vazut daca nu cumva exista ceva special in legislatia privind concursurile. Daca nu exista, inseamna ca il cer in mod ilegal.
Recunosc insa ca nu am studiat legislatia din acest domeniu.

04/09/09 @ 17:05
Comment from: Cristian [Visitor]

La final de trimestru se intocmeste Declaratia 394 si daca nu este CNP-ul nu se preiau informatiile pe discheta pentru depunerea declaratiei.

Cum ramane pana la urma?

04/09/09 @ 17:14
Comment from: dragos [Visitor]

@cristian: acelasi lucru vroiam sa-l specific si eu. Se pare ca este un conflict intre ceea ce intelege dataprotection si anaf-ul.

@manole: argumentatia ta este incompleta fara o adresa la biroul de Asistenta Contribuabili al ANAF unde sa ceri detalii despre modul in care se efectueaza vanzarea catre persoane fizice in cazul in care nu este emis bon fiscal.

Sa speram ca se va afla care este modul corect de inregistrare a vanzarilor.

04/09/09 @ 17:54
Comment from: felix [Visitor]

A se vedea ca cei de la Coca-Cola ca sa stranga aceste date sunt inregistrati la Autoritate ca sa prelucreze date cu caracter personal. O sa observi in toate promotiile de acest gen o notita de genul ” x este autorizat cu nr…. sa prelucreze date cu caracter persoanl”

Mie mi se pare bine transata problema in articol. Insa chestiunea datelor personale este foarte larga, si se comit o multime de abuzuri, de la dministratorul de bloc care vrea sa stie si ce indispensabili porti,cei pina la cei autorizati sa stranga date personale dar comit o multime de abuzuri in ceea ce priveste pastrarea si prelucrarea lor.

04/09/09 @ 18:29
Comment from: dragos [Visitor]

@felix: mai toate magazinele online sunt ca si Coca-Cola autorizate sa prelucreze date personale.
Autorul articolului afirma ca nu este necesar cnp-ul in facturile fiscale eliberate catre persoane fizice in cazul unei vanzari fara bon fiscal
(sau cu plata prin banca). Acesta este principalul motiv al colectarii cnp-ului.

04/09/09 @ 18:44
Comment from: [Member]

@dragos.
ANAF este o institutie in subordinea Ministerul Finantelor - vezi site-ul lor, deci in mod logic nu au cum sa vina cu o argumentatie contrara sefilor.
Dar cum traim intr-o tara ilogica si birocratica (vezi “argumentatia ta este incompleta fara o adresa la biroul de Asistenta Contribuabili al ANAF” - imi aduce aminte de filmul Brazil) cu siguranta ca daca am aflat de la un functionar public ca asa este, pai atunci asa trebuie sa fie !

Autoritatea pt date personale a argumentat foarte bine: - trebuie sa fie scris intr-o lege ca sa se poata colecta CNP. Si daca nici MF nu e in stare sa spuna legea care cere acest lucru, inseamna ca ori practica ANAF este ilegala si un abuz, ori cei de la MF sufera de o problema de memorie ca nu-si stiu propriile acte normative.

Ceea ce s-a zis pina acum sunt vorbe, ceea ce conteaza este actul normativ care zice ca trebuie sa se colecteze CNP-ul. Care e?

(nu ma pricep la fiscalitate si forumulare ciudate, dar citand din clasicii Internetului - adica forumistii - vad ca scrie pe undeva ca in declaratia aia trebuie puse doar facturile catre platitorii de TVA)

04/09/09 @ 19:05
Comment from: dragos [Visitor]

pai atunci solutia e asta: fac si eu o solicitare la MF si pastrez hartia pentru eventualitatea unui control sau alte intrebari.

04/09/09 @ 19:28
Comment from: [Member]

Dap, cred ca poti cere o copie si de la ANSPDCP.
Totusi - e cineva care a fost amendat de ANAF pentru asa ceva ? Sunt curios de temei…

04/09/09 @ 20:04
Comment from: Diana [Visitor]
5 stars

Multumesc pentru articol. Parca mi-ai citit gandurile, de cateva zile tot intreb in stanga si-n dreapta daca trebuie CNP in formularul de inregistrare. Acum dupa ce m-am chinuit sa-l bag, o sa-l scot :)

04/09/09 @ 20:14
Comment from: gica [Visitor]

chiar azi am luat pe net un bilet de avion la tarom.ro si cereau un id number de pe documentul de identitate.

Am mai luat si pe alte site-uri si nimeni nu te intreaba sa dai nici un numar de id in formularul online, m-am gandit putin si am lasat cnp-ul.

Am facut rau? Trebuia sa las seria buletinului ?

04/09/09 @ 22:01
Comment from: romania inedit [Visitor]

Eu cred ca este un abuz colectarea CNP-ului !

05/09/09 @ 12:27
Comment from: Traian [Visitor]

@bogdan ma va corecta daca gresesc dar scopul legii 677/2001 este tocmai libera circulatie a datelor personale in conditii de transparenta si siguranta.

La art. 8 din lege exista doua temeiuri de prelucrare a datelor cu functie de identificare - e.g. CNP: consimtamantul persoanei sau o cerinta expresa a legii.
Thus, chiar daca nu scrie in codul fiscal sau alta lege speciala ca au dreptul sau obligatia sa-ti ceara CNP-ul, daca ti-ai dat consimtamantul, prelucrarea este legala.
Ce inseamna in schimb consimtamant in conditiile legii 677/2001 este o chestiune mai complicata si nu poate fi discutata acum.
Concluzia, pe foarte scurt, este ca NU ESTE ILEGAL SA COLECTEZI CNP-ul online, daca indeplinesti anumite conditii.

Asadar @Diana nu are rost sa-ti schimbi site-ul daca poti obtine consimtamantul.

Tocmai in virtutea libertatii de circulatie a datelor personale, CNP-ul trebuie sa poata fi prelucrat, dar cu responsabilitate i.e. dupa obtinerea consimtamantului, respectarea dreptului persoanei vizate de a fi informata, indeplinirea obligatiilor de securitate, prelucrarea doar pe durata cat se pastreaza ratiunea colectarii etc.

Se observa si din ultimul exemplu din articol, ANSPDCP a solicitat stergerea CNP-urilor pentru ca operatorul nu a putut sa prezinte un scop legitim etc. Ramane la aprecierea fiecaruia ce a contat mai mult, ca prelucra CNP sau ca il prelucra fara scop legitim. Eu inclin fata de a doua varianta.

P.S. @bogdan de ce este obligatoriu sa imi dau adresa de email? Nu am fost informat cum va fi prelucrata.

13/09/09 @ 16:49
Comment from: [Member]

@traian
Este vorba de obtinerea expresa a consimtamantului pentru colectarea CNP. Deci nu este suficienta bifarea unui buton in care sunt niste termeni in care se include si colectarea CNP.

Sigur ca se poate colecta - daca e o dispozitie legala care te obliga sa faci asta sau ai un consimtamant expres.

Dar tot nu inteleg opinia ta - de ce sa o faci daca nu e nevoie ?

PS: nu e obligatoriu, poti pune ce vrei tu acolo.

14/09/09 @ 18:54
Comment from: Traian [Visitor]

Opinia era in primul rand legata de faptul ca o persoana care citea articolul si comentariile ulterioare ar fi ramas cu impresia clara ca este ilegal sa colectezi CNP online daca nu esti obligat de o lege, lucru pe care il consider inexact. Se desprinde ideea asta si din titlul articolului.
Argumentul meu era ca, in masura in care primesti consimtamantul, poti colecta CNP.

Daca s-a inteles din ce am scris ca poti colecta CNP daca nu ai nevoie, accept cenzura. Totusi am scris chiar in finalul comentariului ca daca nu ai scop legitim - echivalent aproximativ cu a nu avea nevoie - ANSPDCP te amendeaza. Deci nu spun ca este bine sa prelucrezi daca nu ai nevoie.

Totusi raman la parerea ca nevoia se evalueaza pentru fiecare caz in parte. Poate ca un operator are nevoie de CNP pentru prelucrare dar nu exista nicio prevedere legala care sa il oblige sa obtina CNP-ul. Intr-o asemenea situatie poate obtine consimtamant.

Nu putem echivala in niciun caz nevoia cu obligatia legala. Daca legiuitorul ar fi vrut asta nu ar fi facut doua litere la art. 8 al. 1 din lege.

PS: nu mi-am dat seama ca poti scrie orice

15/09/09 @ 11:42
Comment from: Cosmin L. Neagu [Visitor]
5 stars

Eu de exemplu ofer servicii online si cateodata folosesc CNP-ul la autentificarea clientului. Clientii mai pierd adresele de email si nu am cum sa ii identific altfel.

Am inteles ca nu trebuie pus CNP-ul pe factura insa de colectat trebuie sa-l colectez pentru autentificare. Am voie sa o fac fara sa-i pun la client inca un checkbox separat prin care e de acord?

Din cate am inteles eu din legea asta pot cere date “personale” fara sa ma inscriu la autoritate ca procesator de date personale daca am nevoie de datele respective pentru oferirea serviciului iar in cazul de mai sus eu consider ca am nevoie.

Trebuie sa mai citesc odata legea?

17/09/09 @ 15:55
Comment from: MagazinOnline [Visitor]

Crede cineva ca magazinele online colecteaza CNP-urile de placere ? Sau ca le prelucreaza in vreun fel ? Sunt folosite doar la completarea facturilor si chitantelor. La nimic altceva. Da, Coca Cola, Vodafone si alte multinationale le folosesc si la altceva. Concursuri, studii de piata.

Dar aratati-mi un singur magazin online autohton care foloseste in vreun fel, orice fel, aceste CNP-uri.

Bun. Si revenind. Noi nu emitem bonuri de casa de marcat, pentru ca in mediul online platile se fac prin posta, prin banca sau prin card.

Atunci pe factura ce ii trecem clientului ? Si pe chitanta la fel ? Doar numele si adresa ?

08/10/09 @ 12:58
Comment from: Mircea [Visitor]

e) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare prevazut la art. 153, ale cumparatorului de bunuri sau servicii, dupa caz;

f) numele si adresa cumparatorului, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA, in cazul in care cumparatorul este inregistrat, conform art. 153, precum si adresa exacta a locului in care au fost transferate bunurile, in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri prevazute la art. 143 alin. (2) lit. d);

Art 155 - 5e si 5f.

Nu sunt jurist sau avocat, dar… ce sa intelegem?

30/10/09 @ 04:15
Comment from: Mircea [Visitor]

update: dupa ce am facut o cerere la ANAF, acestia au confirmat: CNPul este obligatoriu pe factura.

ANSPDCP recomanda incalcarea legii?
sau e doar o chestie legata de modul in care se incaseaza bani de catre magazinele online

si aici discutia poate fi lunga…

21/11/09 @ 17:10
Comment from: [Member]

@Mircea - imi dai si mie raspunsul lor, ca se vedem cine pe cine nu se intelege ? :-)

24/11/09 @ 10:22
Comment from: Mircea [Visitor]

ok… trimis!

25/11/09 @ 22:39
Comment from: AditzaCT [Visitor]
5 stars

Torent Computers din Constanta (www.e-tc.ro) foloseste CNP-ul in formulare online fara securizare cu SSL/https (Ordinul Av. Pop. nr. 52 din 18 aprilie 2002 privind aprobarea Cerintelor minime de securitate a prelucrarilor de date cu caracter personal.)

Si mai mult, pentru programul lor de afiliere, linkurile de publicitate / afiliere generate pentru webmasteri folosesc ca identificator pentru tracking in programul de afiliere tocmai CNP-ul utilizatorului.

le-am atras atentia mai demult asupra acestui lucru, dar nu le pasa. :(

27/11/09 @ 10:52
Comment from: [Member]

Mersi Mircea, hai sa incercam sa destelenim lucrurile :-)

07/12/09 @ 13:57
Comment from: Mihai [Visitor]
3 stars

Raportul cu pricina e facut probabil de un habarnist teoretician care nu a vandut niciodata ceva si nu a emis niciodata o factura, dar isi da cu parerea.

Legea nu cere CNP. Nu scrie nicaieri asta. Insa legea cere cod de identificare. Si persoanele fizice au un singur cod de identificare. CNP-ul.

Pai daca singurul cod de identificare este CNP-ul, eu ce sa trec pe factura?

Intrebarea care ar trebui pusa stimabililor este ‘care este codul unic de identificare ce trebuie trecut pe facturile emise persoanelor fizice?’

08/12/09 @ 10:30
Comment from: @flaviusv [Visitor]

salve. ma lovesc de aceeasi problema cu colectarea cnp in form si parerile sunt impartite in sensul ca ANSPDCP declara ilegala operatiunea, in timp ce ANAF te amendeaza cu 5000 lei daca ai facturi fara cnp. In acest sens, rugamintea mea ar fi daca mi-ai putea trimite si mie raspunsul pe care l-a primit Mircea de la ANAF. mercic.

13/12/09 @ 13:13
Comment from: @flaviusv [Visitor]

salve Bogdan! Cu permisiunea ta invit atat pe tine, cat si cititorii tai sa comentati acest subiect aici: http://flaviusv.wordpress.com/2009/12/14/cnp-si-cumparaturile-online/

14/12/09 @ 21:20
Comment from: mario [Visitor]
3 stars

dar de faptul ca o cota semnificativa din comenzile online primite de un magazin nu sunt ridicate de la posta/curier desi clientii si-au dat pana si CNP-ul vad ca nu zice nimeni nimic….oare cat de mult va urca acest procent al pagubei create de neseriozitatea clientilor daca nu se mai colecteaza CNP-ul care mai da de gandit oamenilor si-i face sa isi asume obligatia de a ridica coletul , ca de platit paguba (costul transportului si al ambalajului) nici vorba….cum vom putea demonstra daca chiar vrem sa ne recuperam aceste pagube ca acel client neserios a facut o comanda pe magazinul respectiv ?

02/03/10 @ 09:05
Comment from: Mircea [Visitor]

solutia este mai simpla decat se crede: Renuntarea la Ramburs (implicit migrarea catre plati online si banci)

Cred ca este cea mai eficienta metoda… si daca 100-300 de magazine (magazine, nu tarabe online) vor renunta la ramburs, clientii se vor conforma si vor intelege de ce

08/03/10 @ 01:11
Comment from: Tiberiu Cazacioc [Visitor]  

Salut,

In Marea Britanie si SUA ti se cere pentru facturari, SSN, SIN or naiba stie ce ? Din ce stiu, doar nume/prenume, adresa….este nevoie de o lege care sa interzica colectarea CNP, in mod expres, si neconditionarea unor prestatii/tranzactii comerciale/fiscale/sociale de comunicarea sau nu a CNP-ului…sistemul sa fie de tipul opt-in, adica daca mi se cere sa il comunic/partajez, eu ca persoana sa hotarasc ce si cum, cu dreptul de opozitie instituit si cunoscut…nu este suficient ca Autoritatea sa spuna ca nu este obligatoriu ci sa faca demersuri sa instituie ne-obligativitatea…nu are legatura bugetarea cu vointa lor de a face asta…

15/04/10 @ 18:08
Comment from: Razvan [Visitor]
1 stars

potrivit art. 155, al. (5), lit. f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si
completarile ulterioare, factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:

“f) denumirea/numele şi adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală ale
beneficiarului (Cod de Inregistrare Fiscala - CIF sau Cod Unic de Inregistrare - CUI), dacă acesta este o persoană impozabilă sau o persoană juridică neimpozabilă;”

Potrivit art. 12, al. (2) din legea 359 din 8 Septembrie 2004 cu privire la simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor
familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice:

“(2) Pentru persoanele fizice codul unic de inregistrare coincide cu codul numeric personal atribuit de Ministerul Administratiei si Internelor sau, dupa caz, cu numarul de
identificare fiscala atribuit de Ministerul Finantelor Publice.”

20/10/11 @ 20:35
Comment from: [Member]

Mai Razvan, daca tot faci un comentariu si dai informatii, vezi sa fie reale.

Codul unic de inregistrare din legea 359/2004 se refera la PFA-uri - adica comercianti persoane fizice, lucru clarificat prin OUG 44/2008 care a si modificat-o. De altfel daca citesti si art 10 vezi ca este codul de inregistrat dat de MF.

Pentru cunoscatori: in perioada 2004-2008 CNP-ul a fost codul fiscal al oricarui PFA, dupa care MF si-a dat seama de eroare si a schimbat, astfel ca orice PFA are astazi un cod fiscal propriu.

20/10/11 @ 20:50
Comment from: imunostimplafar [Visitor]

va rog sa cititi aici

“In plus, precizam ca s-au efectuat o serie de investigatii la sesizare si plangere, in urma carora a rezultat faptul ca nu exista dispozitii legale exprese, in vigoare, privind colectarea codului numeric personal in situatii cum sunt cele privind intocmirea facturilor fiscale pentru beneficiari-persoane fizice. In acest sens, au fost exprimate si punctele de vedere ale Ministerului Economiei si Finantelor si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala carora autoritatea de supraveghere s-a adresat in cadrul demersurilor sale”, a mai spus Alina Savoiu.
“Prin, urmare in cazul facturarii, intrucat prelucrarea CNP nu este prevazuta expres, se poate concluziona ca solicitarea CNP la momentul facturarii poate fi facuta in mod legal numai daca se ofera posibilitatea consumatorului de a-si exprima in mod expres consimtamantul in acest sens”, a declarat pentru Avocatnet.ro, Mihai Titichi, consultant al Centrului European al Consumatorilor Romania.

09/03/12 @ 17:00
Comment from: Produse Bio [Visitor]
5 stars

Nu vad rostu CNP-ului in comanda online… insa nu toate magazine fac asta.

15/05/12 @ 14:28
Comment from: eva kara [Visitor]

Mi se pare normal sa nu se colecteze aceasta informatie. Este ideajuns sa pe preia doar numele si adresa cumparatorului

30/07/12 @ 13:27
Comment from: florin [Visitor]

De ani buni fac cumpărături de la diverse magazine online din UE (Anglia, Germania, Franța) și niciodată nu mi-au cerut vreun număr de identificare de pe actul de identitate pentru întocmirea facturilor.
Din 2007, aceeași legislație europeană privind întocmirea facturilor este aplicabilă și în România - conform acestor norme, factura nu mai are regim special, nu trebuie ștampilată sau semnată și nici nu trebuie să conțină CNP sau alte date de identificare în afară de nume și adresă.
Din păcate, la noi ești la cheremul fosilelor care încă mișună prin Administrațiile Financiare și care habar n-au cu se mănâncă propria meserie și interpretează legea cum vor ei, conform mentalității lor de tip birocratico-comunist.
Vă recomand să nu oferiți oricui CNP-ul, copii după buletin și alte date de natură confidențială. Dacă aveți posibilitatea, mai bine cumpărați din străinatate. Uneori e chiar mai ieftin, cu tot cu expediere.

29/08/12 @ 13:37
Comment from: Magazine online [Visitor]

Mi se pare normal sa nu ni se ceara CNP..:)

13/09/12 @ 11:21
Comment from: Iosif [Visitor]

Imi poate spune cineva, care sunt datele obligatorii a fi trecute pe o factura eliberata de un PFA unei persoane fizice, pentru servicii?

18/01/13 @ 15:01
Comment from: Florian [Visitor]

- nu am vazut comentarii sau o analiza asupra documentului trimis de ANAF catre Mircea;
- daca este posibil, doresc si eu o copie a acestui document (multumesc);
- stiati ca Posta Romana in momentul in care incaseaza rambursul de la client completeaza CNP-ul pe mandatul postal? stiati ca acest mandat se reintoarce la magazinul online prin intermediul bancii la care ai contul in care incasezi rambursurile? concluzie: CNP-ul oricum este la indemana magazinului online;
- ce preferati: amenda de la ANAF sau de la ANSPDCP? sau preferati sa dati in judecata ANAF pt amendare nejustificata?
- cum procedati in momentul in care softul de facturare folosit nu va permite sa emiteti o factura fara cod “fiscal"? de cate ori schimbati acest soft, contabila/ul?
- unii dintre noi chiar uita ca nu traim intr-o tara normala. :)

14/02/13 @ 12:19
Comment from: Nik [Visitor]  
5 stars

Da asa e vroiam sa-mi fac un cont pe magazingsm cand am vazut ca cer si cnp si au si taxe de transport mai mari, asa ca mi-am facut pe gsmnet.

15/03/16 @ 14:46
Comment from: Racolta Adrian [Visitor]  
5 stars

Dar daca mi l-a furat deja cineva de pe un site ce as putea sa fac ?

18/07/17 @ 13:02
Comment from: Mirela Pricop [Visitor]

Articolul a fost valabil pentru alte vremuri. Din 2017 Statul Roman si-a propus sa controleze toate comenzile online facute pe internet de persoane fizice. Inregistrarea facturilor de catre contabili s-a facut pana la un moment dat pe baza adresei de domiciliu sau a CNP, acum se face doar pe baza CNP. Iata documentul oficial Ordinului nr. 1105/2016 al Ministerului de Finante privind declararea livrarilor, prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA. Incepand cu data de 1 ianuarie 2017 sunt obligatorii datele privind numele, prenumele, codul numeric personal sau codul unic de inregistrare, adresa completa de domiciliu sau sediu social, pentru toate facturile emise catre persoane fizice sau juridice. Consultand legea, comerciantul are obligatia sa ceara CNP. Daca nu doresti sa-l furnizezi, atunci il informezi ca nu doresti sa ii dai CNP, dar ii dai adresa completa de domiciliu. Atentie, protectia datelor nu mai acopera CNP, deci orice comerciant daca este obligat prin lege sa completeze acte o poate face fara sa se inregistreze ca persoana care prelucreaza date cu caracter personal. Mai nou, garantia se ofera in baza actelor completate corespunzator. Au fost cazuri in care s-a respins garantia pe motiv ca produsul nu era cumparat de persoana respectiva. Ar fi bine cand completati formulare online sa va treceti toate datele pentru a fi identificati ca proprietari ai bunurilor atunci cand mergeti la service sau garantie.

18/12/17 @ 16:50


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

November 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
free blog tool