« Primul presedinte al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter PersonalRaportul Comisiei Europene 2005 - Romania - Aspectele referitoare la domeniul IT&C »

Cit de electronica este semnatura electronica ?

28/10/05

  00:02:29, by Bogdan, 1285 words  
Categories: Stiri - Romania, Articole / Studii / Rapoarte, Pareri personale, Drept & Internet

Cit de electronica este semnatura electronica ?

In Romania exista legea semnaturii electronice in vigoare din 2001 (1) . Exista chiar si niste norme tehnice (2) care au rostul de a detalia aspectele punerii in aplicare. Mai exista si o Autoritate de Reglementare si Supraveghere (http://ars.mcti.ro/) a domeniului care la ora actuala este in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (www.mcti.ro) . Lista furnizorilor calificati poate fi gasita pe site-ul Autoritatii.

In momentul aparitiei legii si in sustinerea importantei unei asemenea activitati s-au spus o serie intreaga de vorbe mari cum va revolutiona aceasta lege modul in care vom incheia contracte sau participa la comertul electronic.
Haideti mai bine sa ne aruncam o privire mai atenta pe acest act normativ. Luam doar 2 articole pe care o sa le interpretam un pic mai jos :

“Art. 4 pct 2 inscris in forma electronica reprezinta o colectie de date in forma electronica intre care exista relatii logice si functionale si care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificatie inteligibila, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar;
Art. 4 pct 3.semnatura electronica reprezinta date in forma electronica, care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare;
Art. 6 Inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica, recunoscut de catre cel caruia i se opune, are acelasi efect ca actul autentic intre cei care l-au subscris si intre cei care le reprezinta drepturile.” (3)

Ce poate sa fie un inscris in forma electronica ?
Conform definitiei legii data mai sus, eu inteleg ca ar putea fi : un e-mail, un document scris in .doc, .pdf sau orice alt format, o insemnare intr-un forum sau blog ori chiar un mesaj trimis prin Instant Messaging
Ce poate fi o semnatura electronica ? Conform definitiei legii data mai sus, eu inteleg ca ar putea fi : un nume intreg cu toate datele de contact, doar un prenume, niste initiale, o imagine sugestiva sau doar o porecla.

Hai sa luam una din aceasta suita de exemple practice – avem un e-mail la care atasam un prenume . :
„ Draga John,
Vreau sa iti cumpar 2 000 000 de afisari pe site-ul tau in perioada 10 –19 Februarie 2006. Pot sa-ti platesc 200 USD +TVA inainte ca aceasta campanie sa inceapa.
Bogdan „

John – imi raspunde :
„ Ok .Bogdan
Trimite bannerul.
John „

In aceste conditii avem un contract care, atit vreme cit ne recunoastem reciproc acele semnaturi banale ( Bogdan si John ) nu exista nici un fel de problema juridica intre noi. In relatiile comerciale normale, bazate pe principiul bunei credinte, sau in relatiile comerciale in care partenerii se cunosc de o buna bucata de vreme acest contract prin e-mail este suficient, iar el este legal incheiat (asa cum am precizat si mai sus) .
Unii amici imi zic – dar va fi acest contract valabil in instanta ? Eu raspund – de ce nu ? Invoc doar urmatoarele argumente in favoarea mea :
1. Contractul este legea partilor . ( Codul Civil art. 969 (4) ) Atita vreme cit eu si partenerul meu de afaceri am fost de acord sa facem o anumita activitate – contractul este doar un document care ne descrie drepturile si obligatiile si care consfinteste decizia noastra (5). Instanta nu are dreptul de pune intrebari daca l-am incheiat pe e-mail, prin fax sau scrijelit pe o bucata de lemn (6)
2. art 46 Cod Comercial - Art. 46. - Obligatiile comerciale si liberatiunile se probeazã:
- Cu acte autentice;
- Cu acte sub semnãturã privatã;
- Cu facturi acceptate;
- Prin corespondentã;
- Prin telegrame;
- Cu registrele pãrtilor;
- Cu martori, de câte ori autoritatea judecãtoreascã ar crede cã trebuie sã admitã proba testimonialã, si aceasta chiar în cazurile prevãzute de art. 1191 din Codul civil.
Ca atare contractul si implicit obligatiile ce deriva din ele pot fi dovedite prin corespondenta ( chiar si electronica) purtata intre partile contractante

Sigur intrebarea care se poate pune este ce se intimpla daca John nu mai recunoaste semnatura mea in instanta sau faptul ca acel e-mail a venit de la mine ? Atunci avem intr-adevar o problema. Am putea cere o expertiza tehnica de specialitate dar este greu de stabilit daca aceasta va putea spune ca - indubitabil - acel mesaj a venit de la John.
Pe de alta parte - putem intreba - ce sanse sunt ca John sa incerce sa imi traga teapa ( in acest mod ) ? Putem considera ca imi pot permite riscul acesta ? sau am suficienta incredere in el ca nu imi va face asa ceva ? Raspunsul la aceste intrebari depinde de situatia practica in cauza. Hai sa transpunem insa situatia asta in lumea bazata pe hirtie. In cite contracte vi s-a intimplat sa auziti ca o persoana s-a contestat semnatura aceea ? Cred ca sunt sub 0.1% si sunt cazuri in care reaua-credinta a unei parti este evidenta.
Dar se vedem totusi ce se poate face pentru a elimina si acest posibil neajuns :
a) Imi criptez mesajul cu un soft special - de ex. PGP. Pot sa si il semnez electronic cu acelasi program. Stabilesc cu partenerul meu de afaceri ca amindoi vom folosi PGP pentru a semna si cripta mesajele. Daca se ajunge in situatia in care unul dintre noi tagaduieste ca acel mesaj a venit de la el o posibila expertiza de specialitate ar putea dovedi contrariul. Chiar daca acel soft nu este in mod specific recunoscut de o autoritate romaneasca
b) Apelez la ceea ce legea romanesca a semnaturii electronice numeste “semnatura electronica extinsa “ . Adica merg la unul din furnizorii de certificate calificate ( ii gasiti la http://ars.mcti.ro/ ) si ne cumparam o certifcat de semnatura electronica extinsa. Folosind-o aceasta va avea aceeasi valoare ca si semnatura noastra pe hirtie ( si poate chiar si mai mult as zice eu - dar asta e alta poveste ) - in fata oricarei terte persoane, fiind practic imposibil de demonstrat in fata unei instante ca mesajul nu a venit de la mine.

Care ar putea fi concluzia acestui articol ?
In primul faptul ca se foloseste semnatura electronica ( cea simpla si nu cea extinsa ) pe scara larga in Romania. Uneori chiar produce si efecte juridice.
Al doilea lucru ca ar trebui sa avem in vedere semnatura electronica extinsa nu chiar pentru toate operatiunile pe care le facem, ci numai pentru cele a caror securitate este foarte importanta. Personal vad o utilizare pe scara larga mai degraba in domeniile bancar, B2B pentru tranzactii de mare valoare sau pentru tranzactii cu statul roman. (G2B sau B2G, vezi de ex e-licitatie.ro ). Sigur aici poate ne intrebam atunci cum se face ca nu poti sa intri pe e-licitatie.ro daca nu ai o “anume” semnatura electronica si nu doar “ o semnatura electronica extinsa” emisa de unul dintre furnizorii acreditati conform legii romane. Dar intrebari vor exista intotdeauna … :-) Iar posibilul raspuns ar depasi scopul acestui articol

Bogdan Manolea
www.legi-internet.ro

(1) Legea semnaturii electronice - 455 / 2001 poate fi citita la http://www.legi-internet.ro/lgsemel.htm
(2) Norme tehnice si metodologice din 13 decembrie 2001 pentru aplicarea Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica ce pot fi citite la http://www.legi-internet.ro/normesemel.htm
(3) Observati similitudinea cu articolul 1176 din Codul Civil - “ Art. 1176. Actul sub semnãturã privatã, recunoscut de acela cãrui se opune, sau privit, dupã lege, ca recunoscut, are acelasi efect ca actul autentic, între acei care l-au subscris si între cei care reprezintã drepturile lor.”
(4)Codul civil Art. 969. “Conventiile legal fãcute au putere de lege între pãrtile contractante.”
(5) Recomand, indiferent de valoarea contractului, sa fie intotdeauna scris un contract – pe hirtie sau electronic e mai putin important – dar cu oamenii , in practica, “mai uita “ .. un document scris este important.
(6) Exista o exceptie importanta – atunci cind legea cere o anumita formalitate la incheierea acelui contract judecatorul are dreptul sa se pronunte asupra acestui aspect. Ex. Contractele ce privesc transferul de proprietate cu privire la imobile TREBUIE incheiate in fata notarului, etc..

Articol publicat si pe Opinii Juridice

28 comments

User ratings
5 star:
 
(1)
4 star:
 
(1)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
2 ratings
Average user rating:
4.5 stars
(4.5)
Comment from: Andrei Ignat [Visitor]

Stiam eu de ce te urmaresc
Super articolul…

28/10/05 @ 00:49
Comment from: Ionel Oprisa [Visitor]

La problema ridicata de tine, ‘ce se intimpla daca John nu mai recunoaste semnatura mea in instanta sau faptul ca acel e-mail a venit de la mine ?’, haide sa ne uitam la lege.In Legea 455/2001, la Art.4 pct.4, se defineste in clar: semnãturã electronicã extinsã reprezintã acea semnãturã electronicã, care îndeplineste cumulativ urmãtoarele conditii:a)este legatã în mod unic de semnatar;b)asigurã identificarea semnatarului;c)este creatã prin mijloace controlate exclusiv de semnatar;d)este legatã de datele în formã electronicã, la care se raporteazã în asa fel încât orice modificare ulterioarã a acestora este identificabilã. La Art.9 pct.2 al aceleiasi legi, se spune: ‘Semnãtura electronicã extinsã, bazatã pe un certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, este prezumatã a îndeplini conditiile prevãzute la art.4 pct.4′.Deci, posibilitatea ca una din partile contractante sa nu o recunoasca pe cealalta este ilegala si neavenita, in cazul folosirii unei semnaturi electronice extinse, avand la baza un certificat digital calificat emis de o Autoritate de Certificare acreditata, conform Legii mai sus amintite.
Iar referitor la actele juridice care cer autentificare notariala, trebuie citita Legea nr. 589/2004 privind regimul juridic al activitatii electronice notariale impreuna cu Normele de tehnice si metodologice aplicare ale acesteia

26/12/05 @ 00:45
Comment from: [Member]

Multumesc pentru comentariu.
Observatiile tale sunt corecte si completeaza ceea ce am spus eu la punctul b (ce sa fac pentru a elimina acest neajuns)
Aceasta insa nu infirma insa opinia mea generala din articol - si anume ca semnatura electronica extinsa nu trebuie vazuta ca un panaceu universal.
Dovada o reprezinta insasi utilizarea sa pe scara redusa in intreaga Europa, dar si in Romania.

28/12/05 @ 11:56
Comment from: Ionel OPRISA [Visitor]

Nu stiu daca in lumea tehnologica de astazi se poate vorbi de un ‘panaceu universal’. Insa, exista tendinte, despre care putem vorbi.
Ca o prima remarca, sa admitem ca semnatura electronica a fost aplicata pentru prima data la inceputul anilor ‘90, intr-un gest simbolic al Presedintelui USA si Premierul Irlandei de la acea vreme. Si asta, in ideea ca prin acest gest se deschidea o epoca ce isi propunea sa demoleze ceea ce realizasera civilizatiile Mesopotamiei si Egiptului antic, acum 4000 de ani cand practic au pus bazele birocratiei, sau mai exact, ale documentelor pe suport material, fie ca era piatra fie papirusul. Semnatura electronica deschide era birocratiei digitale.
In al doilea rand, filosofia noilor tehnologii a capatat noi dimensiuni: se vorbeste despre baze de cunostinte, care vor inlocui cat de curand clasicele baze de date si cel mai important, Inteligenta Artificiala isi spune din ce in ce mai mult cuvantul in viata de zi cu zi. In aceasta acceptiune s-a dezvoltat un nou concept care duce la integrarea sitemelor inteligente cu managementul performant, si anume notiunea de WorkFlow. Prin aceste proceduri, mare parte din activitatile curente ale unei organizatii (firma, de exemplu) vor fi formalizate si digitizate, folosind noile concepte ale Inteligentei Artificiale (informatii mai ample gasesti pe site-ul www.wfmc.org). O ramura esentiala a WorkFlow-ului pe langa WorkActions,este aceea a Entitatilor, ramura care cuprinde Document’s Management Systems, adica gestionarea digitala a entitatilor care formeaza fluxurile de documente ale organizatiei, incepand de la documente contabile, contracte, note interne, etc. De la sine inteles ca aceste documente sunt traficate pe fluxuri digitale in format electronic, indiferent de tipul acestora: .doc, .xls, .dbf, .jpg, .mp3, etc. Documente care vor inlocui treptat documentele materialziate, pe suport de hartie, iar locul celebrelor stamplie si semnaturi olografe vor fi inlocuite cu ceea ce practic formaza subiectul acestei divagatii, si anume semnatura electronica plus alte proceduri adiacente: stampa temporala, criptarea, arhiva digitala profesionista, etc.
E util sa amintim ca in curand vor fi concretizate o serie de initiative legislative ca de exemplu Legea Arhivei Electronice, Legea Facturii Electronice, etc., legi care au toate la baza semnatura electronica.

29/12/05 @ 01:47
Comment from: [Member]

Semnatura electronica este doar unul din modurile de autentificare existenta la ora actuala.
Daca ne uitam la ce a prins pina acum la public vedem ca cele mai utilizate metode de autentificare nu sunt cele bazate pe semnatura electronica, ci cele bazate pe nume de utilizator si parola ori indirect prin cardul bancar.
Si asta e cel mai important tinind cont ca legiuitorii pot sa creeze multe sisteme frumoase care in practica sa nu-si gaseasca apliabilitatea ( vezi legea prividn marca temporala )

04/01/06 @ 14:50
Comment from: Ionel OPRISA [Visitor]

In toata divagatia dinainte, ceea ce am vrut sa reliefez este utilitatea semnaturii electronice, nu DOAR ca modalitate de autentificare. Bineinteles ca pentru asta, utilziatorii vor folosi INTOTDEAUNA metoda login-ului si a parolei, chiar daca siguranta metodei este mai mult decat indoielnica, aceasta fiind o metoda gratuita, spre diferenta de certificarea si autentificarea prin semnatura digitala, care presupune anumite costuri. Daca utilitatea semnaturii electronice era doar asta, nu s-ar fi aventurat nici Verisign si nici o alta Autoritate de Certificare la cheltuieli semnificative pentru a dezolta aceasta procedura.Motivatia esentiala in utilizarea semnaturii electronice extinse consta in faptul ca este singura modalitate reglementata prin lege prin care un inscris in forma electronica capata valoare juridica. Daca va prinde sau nu la public, asta se va vedea in cativa ani.

05/01/06 @ 13:07
Comment from: [Member]

Eram de acord cu comentariu tau, dar acum, recitindu-l am descoperit o mica hiba :
Zici ” Motivatia esentiala in utilizarea semnaturii electronice extinse consta in faptul ca este singura modalitate reglementata prin lege prin care un inscris in forma electronica capata valoare juridica.”
Ei bine, exact aceasta chestiune pe care tu o mentionezi aici eu zic ca e gresita si am combatut-o in articolul meu.
Un inscris semnat printr-o semnatura ( simpla si nu extinsa ) are o valoare juridica. Si chestiunea asta e scrisa in lege si in argumentatie.- vezi art 6
Sigur - este problema recunoasterii de partea adversa, dar aceasta este o chichita si nu regula.

23/01/06 @ 15:25
Comment from: Ionel OPRISA [Visitor]

Stimate domn, ca sa lamurim disputa dintre semnatura electronica simpla vs. semnatura electronica extinsa, nu pot decat sa fac referire la Legea nr. 455/2001,a semnaturii electronice, care spune in modul cel mai clar:
Art. 5.
Inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice, este asimilat, in ceea ce priveste conditiile si efectele sale, cu inscrisul sub semnatura privata.
Art. 7
În cazurile în care, potrivit legii, forma scrisă este cerută ca o condiţie de probă sau de validitate a unui act juridic, un înscris în formă electronică îndeplineşte această cerinţă dacă i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii.
Retine, deci, e vorba de SEMNATURA ELECTRONICA EXTINSA, bazata pe un CERTIFICAT CALIFICAT.

27/01/06 @ 01:42
Comment from: Ionel OPRISA [Visitor]

Înscrisul în forma electronica “pecetluit” cu o semnatura electronica extinsa este asimilat în ceea ce priveste conditiile si efectele sale cu înscrisul sub semnatura privata. Daca acesta este recunoscut de cel caruia i se opune, va avea acelasi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris si între cei care le reprezinta drepturile. În acest fel se da curs principiului echivalentei functionale, conferind semnaturii electronice acelasi regim legal si aceeasi forta probanta ca cele acordate semnaturii manuscrise - vezi si Codul civil ART. 1176 Actul sub semnatura privata, recunoscut de acela carui se opune, sau privit, dupa lege, ca recunoscut, are acelasi efect ca actul autentic, intre acei care i-au subscris si intre cei care reprezinta drepturile lor. (Cod civil 969, 1173 si urm., 1191, 1294). -definitia data actului autentic este practic identica.
În cazul în care una din parti nu recunoaste înscrisul sau semnatura, instanta va dispune întotdeauna ca verificarea sa se faca prin expertiza tehnica de specialitate.
(Autor: Onciu Gabriela, consilier juridic Directia Juridică - C.C.I. Iasi, extras dintr-un material prezentat la un semniar pe teme juridice)
Retine, inca o data, ca e vorba de SEMNATURA ELECTRONICA EXTINSA

27/01/06 @ 01:53
Comment from: [Member]

Iar eu contest cu art 6
” Art. 6 Inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica, recunoscut de catre cel caruia i se opune, are acelasi efect ca actul autentic intre cei care l-au subscris si intre cei care le reprezinta drepturile.”
Si intreb retoric - ce are valoare mai mare - actul autentic sau inscrisul sub semnatura privata ?
Mai mult, daca ne uitam la Directiva europeana privind semnatura electronica care respecta principiul liberataii de servicii pt semnatura electronic, vedem in articolul 5 alineatul 2 spus foarte clar :
2. Member States shall ensure that an electronic signature is not denied legal effectiveness and admissibility as evidence in legal proceedings solely on the grounds that it is:
- in electronic form, or
- not based upon a qualified certificate, or
- not based upon a qualified certificate issued by an accredited certification-service-provider, or
- not created by a secure signature-creation device.
Vezi directiva la http://www.legi-internet.ro/diresignature.htm

Mai clar ca atit nu poate sa fie. Semnatura electronica simpla are o valoare imensa, si in procedurile din instanta - atita vreme cit este explicata corect.

27/01/06 @ 16:19
Comment from: Liviu [Visitor]

He,he, Bogdane, pleci de la prezumtia ca partile se vor judeca dupa legea romana. Sau,in alte cuvinte,ca legea romana va fi legea partilor (prezumtia este intrucitva corecta aplicind regulile de drept privat international, din moment ce eu initiez contractul respectiv, ori fac acte de executare a contractului in romania, etc, dar pot aparea surprize legate de diversitate in momentul in care partile au domiciliu/sediu in tari diferite si incep sa isi conteste conventia, respectiv semnaturile date la incheierea acestuia in forma electronica). Ce spui este corect avind in vedere aceasta premiza. Avind in vedere ca multe tari au deja in legislatia lor prevederi legate de semnatura electronica (imi amintesc ca am vazut cindva un tabel frumos legat de tarile care au adoptat asemenea prevederi)este probabil corect in multe cazuri. Interesanta mi se pare situatia in care un comerciant roman ar incheia o astfel de conventie cu un comerciant dintr-o tara care inca nu are asemenea legislatie(in masura in care o fi vreuna). Ce lege aplicam atunci si cum?
Ceea ce vreau sa spun este ca in asemenea contracte, incheiate la distanta, chestiunile de jurisdictie si de determinare a jurisdictiei competente devin automat interesante, si un comersant ar trebui sa le aiba in vedere cumva.
In incheiere vreau sa iti spun si eu “felicitari pentru acest topic"!.

04/02/06 @ 18:44
Comment from: Ionel OPRISA [Visitor]

Chiar nu vreau sa polemizez pe tema semnaturii simpla/extinsa, problema este clara. Ca ultima referinta, iti recomand Capitolul III din Legea Comertului Electronic, privind Regimul juridic al mesajului electronic (http://www.pambuccian.ro/site2000/RLegEcom.htm). M-ar mira ca dl. Varujan Pambuccian sa nu stie despre ce vorbeste. Oricum, mi se pare ca aceasta polemica cordiala s-a impotmolit in derizoriu, ideea de la care am pornit acest dialog virtual fiind alta, respectiv ‘ce se intimpla daca John nu mai recunoaste semnatura mea in instanta sau faptul ca acel e-mail a venit de la mine ?’. De asemenea cred ca sunt si alte multe aspecte de interes intr-adevar, privind semnatura electronica, criptarea documentelor si managementul electronic al fluxurilor, speculatiile de genul semnatura electronica simpla/extinsa nefiind deosebit de productive.

07/02/06 @ 12:13
Comment from: [Member]

Ai dreptate.
La intrebarea pusa de mine in text -” ce se intimpla daca John nu mai recunoaste semnatura mea in instanta sau faptul ca acel e-mail a venit de la mine ?” raspunsul evident este imi iau o semnatura electronica extinsa.
Legea precizata de tine a fost doar un proiect ce nu a trecut de parlament.
In fine, nu mai continui nici eu polemica, dar indic pentru cei ce vor sa citesca mai in detaliu despre directiva europeana si ceea ce vrea sa spuna ea - Raportul oficial facut pentru Comisia Europeana - http://europa.eu.int/information_society/eeurope/2005/all_about/trust/electronic_sig_report.pdf
Despre art 5.2 pe care l-am mentionat eu si modul cum a fost incorect interpretat de unele state - vezi de la pagina 48 .

Liviu, da - m-am referit la legislatia romaneasca, dar ea poate fi usor extinsa la nivel european bazat pe dispozitiile similare. Sigur - cind ajungem la discutia cu SUA intram intr-o alta problema. ( si totusi remarc inca o data utilizarea foarte limitata a semnaturii electronice calificate sau extinse - deci e posibil sa nu intilnim in practica aceste cazuri)

07/02/06 @ 12:31
Comment from: Bengulescu Mihai [Visitor]

Tot ce-i electronic va disparea, pentru ca nu-i viu. Practic se va uita. Hartia a inmagazinat istoria economica a Europei, pentru ca e din copaci. Mihai

24/06/06 @ 13:42
Comment from: Adrian Munteanu [Visitor]

Spre deosebire de legislatia EU, in USA se face diferenta intre semnatura electronica si semnatura digitala (la noi ar fi simpla si extinsa).
Acum, imi dau si eu cu presupului pe o speta concreta. Cel putin teoretic, semnatura electronica extinsa, in primul rind autentifica semnatarul si abia in al doilea rind il identifica. In timp ce autenticitatea mesajului nu poate fi pusa la indoiala, identitatea expeditorului poate fi contestata, daca dispozitivul prin care se semneaza documentele electronice este folosit de alta persoana.
Un document semnat electronic nu certifica in mod absolut autenticitatea semnatarului.

21/09/06 @ 14:38
Comment from: Dumitrescu [Visitor]

Ce sa inteleg din acest mesaj mai exact ? Ceea ce fac eu in acest moment este o semnatura electronica pentru care eu as putea fii dat in judecata ca scriu acest mesaj ? Nume e trecut, mail da …
Mersi

01/02/07 @ 01:04
Comment from: [Member]

Exact !
Numai ca nu ai putea fi dat in judecata, ca nu ai facut nimic ilegal :-)

Problema semnaturii se pune mai ales insa in cazul unor contracte.. nu la un mesaj lasat pe un blog.

16/02/07 @ 12:46
Comment from: Andreea [Visitor]

O problema interesanta, as zice, este ce se intampla cu semnatura electronica extinsa atasata unui email in cazul forwardarii. Daca A trimite mail lui B, poate B sa il trimita (modificat dupa interes, desigur) lui C si sa ramana semnat de A?

13/04/07 @ 12:44
Comment from: Piti [Visitor]

Pentru Andreea,

Rolul semnaturii extinse este tocmai acela ca o informatie sub orice forma (e-mail, comenzi lansate pe platforme de trade etc.)care pleaca de la individul X, dupa validarea acesteia, este totalmente protejata la orice forma de alterare.
Deci a propos de forward - da il vei putea face dar trebuie sa-ti inchipui ca va fi ceva cam ca in vremurile lui Stefan Voda:
-Un hrisov inchis cu pecete pe care, cu un dispozitiv dat de cel care este solul lui Voda, il poti citi fara sa-l deschizi, pentru ca vrei sa-l trimiti si la altcineva, sau il poti deschide cu acelasi dispozitiv dar daca vrei sa modifici in hrisov ceva s-ar distruge imediat pecetea -in cel mai bun caz. Si atunci singurul lucru care poti sa-l faci este ca, dupa citirea hrisovului, fara al dschide, sa-l introduci alaturi de alt hrisov al tau intr-un plic si sa-l sigilezi cu sigiliul tau.
Cel la care il vei trimite “forward” , va primi de la tine ambele dispozitive de citire ( al tau + al lui Voda).
Stii chestia surpriza: -cutiuta mica intr-o cutiuta mai mare in care e si cheia de la cutiuta mica pusa la fund.
Si tot asa cu forward-ul.

Trebuie sa retii ca orice incercare de alterare a informatiei primare - validate de catre emitent, este identificata ca o tentativa de efractie- deci actiune cu potential penal.
Astfel se asigura prin tehnologia crypto ceea ce se numeste integritatea mesajului.
Mai interesant ar fi subiectul despre implementarea certificatului digital individual in telefonul mobil si recunoaserea identitatii utilizatorului in sistem biometric (scanarea instantanee a amprentei prin ecranul telefonului).
Astfel am putea vota linistiti de oriunde, am putea plati prin banca in orice moment, si am putea inchia contractul atat de dezbatut mai sus de la mobilul cel de toate zilele.
Dar aste este spre ceea ce se tinde pana in 2010 convergenta si interoperabilitate in conditii de maxima mobilitate.

Sa auzim de bine,

Si sa nu uitam sa ne exersam dreptul de cetatean, prin vot ca poate asa ii mai trezim pe unii din somn, ca la realitate mai greu?!

Piti

18/05/07 @ 21:09
Comment from: Andreea [Visitor]

Tks.

24/05/07 @ 20:06
Comment from: Tony [Visitor]  

http://ars.mcti.ro/ ->> No web site is configured at this address.

17/09/08 @ 11:10
Comment from: [Member]

Intre timp s-a schimbat autoritatea.
Acum atributiile sunt la ANRCTI.

17/09/08 @ 11:14
Comment from: [Member]

Si apoi s-a schimbat inapoi la MCSI (din 2009) - vezi pagina web

24/06/10 @ 12:02

În SUA, e-mailul a fost recunoscut ca probă în instanţă încă din anul 2000. De altfel, prin combinaţia Alt+Enter se pot afişa şi colecta datele de identificare ale oricărei expediţii. Cu cît mai multe du-te-vino pe aceeaşi conversaţie, cu atît mai multe date de identificare pot fi prelevate. Cu alte cuvinte, prin comanda reply, se conservă şi headerul anterior, iar întregul traseu este jurnalizat. Pot fi diferenţe în indicaţiile orologiilor la expeditor şi respectiv receptor, însă ele nu depăşesc ordinul orelor.

13/09/10 @ 20:09
Comment from: Malcolm [Visitor]
5 stars

Access to most articles, front row; authors and readers in the same product line, the article row in front of,and soon these algorithms need to think slowly, improve, an

19/02/13 @ 08:54
Comment from: Malcolm [Visitor]
4 stars

Access to most articles, front row; authors and readers in the same product line, the article row in front of,and soon these algorithms need to think slowly, [url=http://www.thepowerlevel.com/Gold.php?N=Rose]rose zuly[/url]improve, an

19/02/13 @ 08:55
Comment from: urdvdsvc@hotmail.com [Visitor]  
19/02/13 @ 08:57
Comment from: Sava [Visitor]

Buna ziua.

In cazul in care furnizez servicii clientilor persoane fizice, pot folosi un dispozitiv digital pentru ca respectivii clienti sa citeasca clauzele contractuale si apoi sa semneze pe respectivul dispozitiv, semnatura lor fiind stocata in format digital. Vorbim de dispozitive profesionale pentru semnaturi in format digital de la Signotec (liderul in domeniu)? Este recunoscuta semnatura si automat si contractul in instanta, daca va fi cazul?

Va multumesc anticipat pentru rapsunsuri.

10/05/15 @ 12:03


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

November 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
blog software