« Directiva privind pastrarea datelor de trafic incalca viata privata, spune Avocatul General al CEJTaxa pentru domeniile .ro - o problema care nu ne priveste »

Calomnia poate reintra in Codul Penal. Adio libertate de exprimare! Inclusiv online

11/12/13

  14:22:00, by Bogdan, 505 words  
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Legislatie, Libertate de exprimare

Calomnia poate reintra in Codul Penal. Adio libertate de exprimare! Inclusiv online

Printre nebuniile adoptate de Parlament ieri in martea neagra (care de fapt era ziua drepturilor omului - 10 Decembrie), dincolo de modificarea listei functionarilor publici si a schimbarii definitiei “conflictului de interese” , majoritatea parlamentara a re-introdus, in acelasi sistem mirlanesc (adica adoptat peste noapte, modificand un text care zicea altceva initial), insulta si calomnia ca pedepse penale in Codul Penal.

Vezi mai in detaliu despre cum s-a ajuns la acest proiect si argumentarea juridica a stupiditatii masurii in pozitia comuna a ApTI cu Activewatch, APADOR-CH si CJI

Pentru cei ce au uitat, iata cum arata noul text (care este similar cu cel vechi) privind calomnia:

Calomnia
Art. 206 (1) Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 500 lei la 13000 lei.
(2)Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Va atrag atentia ca “in public” si “prin orice mijloace” inseamna orice ca aceasta afirmatie poate fi facuta pe un site, blog, comentariu pe blog, forum, twitter, facebook (chiar daca pagina nu este publica tuturor), comentariu pe facebook, camera de chat/skype cu mai mult de 2 persoane in ea (si lista nu este exhausitiva).

Asadar veti fi pasibil de amenda penala daca spuneti ca Ponta este un plagiator, ca Basescu este un hot si un corupt si ca Antonescu este un betiv.

Fiind vorba de o fapta penala, furnizorii de servicii de acces la Internet, servicii de gazduire sau alte servicii pe Internet (de ex. administratorul unui blog, forum sau pagini de facebook) vor fi obligati sa dezvaluie procurorilor datele personale (IP, adresa de email, etc.) ale celor ce au facut afirmatii calomnioase pe zona lor de administrare online.

Dincolo de efectul de cenzura auto-impusa inerenta, textul legii va fi folosit (asa cum a fost si inainte de 2006) ca un intstrument de santaj - iti fac plangere penala, dar daca scoti textul si nu mai scrii urat despre mine, imi retrag plangerea si scapi de procesul penal. Nimeni nu vrea sa-si piarda vremea dind declaratii la politie sau procuratura (chiar daca dosarul se va opri acolo in majoritata cazurilor si procurorul va da NUP).

Mai mult, daca dispozitiile prin propunerea de HG privind reglementarea domeniilor .ro ramine in vigoare, se va putea si suspenda site-ul dvs in .ro, daca procurorul va cere acest lucru. inainte de decizia irevocabila a unei instante.

Acesta este probabil cel mai zdravan pumn la adresa libertatii de exprimare din ultimii 7-8 ani si va avea efecte pe care le vom vedea in curind in spatiul online - articole retrase si site-uri inchise pentru ca s-a exprimat o opinie.

Singurii care vor castiga vor fi politicientii, despre care nu vei mai avea voie sa spui ca sunt corupti
si avocatii, care vor castiga bani din noi procese.

Aveti un sigur lucru de facut: Nu faceti nimic! Nu trimiteti acest articol mai departe! Nu scrieti despre aceasta schimbare! Nu vorbiti! Nu ganditi! Nu mai scrieti!

8 comments

User ratings
5 star:
 
(1)
4 star:
 
(1)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
2 ratings
Average user rating:
4.5 stars
(4.5)
Comment from: red raz [Visitor]

Salut Bogdan,

intrebare (serioasa):

1. Ce se intampla daca las un comment de genul “Ponta e plagiator ratat” pe blogul tau?
Cine e urmarit penal?

11/12/13 @ 14:50
Comment from: sorin frumuseanu [Visitor]

sau cum demonstrezi ca e vorba de premierul ponta si nu de varul cu acelasi nume si prenume din spania? :)

11/12/13 @ 16:03
Comment from: anonimul [Visitor]

@red raz : daca sistemul de comentarii e extern site-ului cum e de exemplu solutia disqus cred ca nu prea au ce face in a afla identitatea comentatorului de la detinatorul site-ului.

11/12/13 @ 16:10
Comment from: cristian [Visitor]  

Scurt si fara sa gandesc: mutarea asta e in trendul global al controlului. Daca o coronorezi cu hotatarea CEDO care zice ca proprietarul e responsabil pt comentariile userilor, cred ca stergem blogurile sau dam disable la sistemul de comentarii.

11/12/13 @ 17:03
Comment from: sorin frumuseanu [Visitor]

Din pacate da. Poate e vorba de alt cetatean cu nume ponta care plagiaza.
Cum scriam si pe facebook, la amicul care a pus acest link: foto, manifestatie mare. Pe un panou scrie “m…e basescu". Intrebarea mea “care basescu"? :)

11/12/13 @ 17:08
Comment from: [Member]

@cristian - o sa scriem despre munti, vreme, o sa analizam amanuntit texte de legi, dar fara fapte. N-o sa folosim nume, poate o sa folosim nume de animale…

11/12/13 @ 21:38
Comment from: Ioana [Visitor]
5 stars

Ne intoarcem la bancurile cu Bula!

12/12/13 @ 13:04
Comment from: Gandul [Visitor]
4 stars

Nu va mai mintiti ca pana la urma ‘cum vor afla ei cine’ si prostii de genul, e o masura GRAVA de cenzura, cu astfel de lege pot inchide siteuri critice guvernarii, commenturile nu sunt tot.

03/01/14 @ 14:19


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

June 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution free blog software