« Romania: Acte de identitate biometrice - de ce ?Citatia prin email - utopie sau viziune ? »

Asociatia Romana a Magazinelor Online iese cu un cod de bune practici

18/08/10

  13:00:43, by Bogdan, 438 words  
Categories: Stiri - Romania, Legislatie, Comert electronic

Asociatia Romana a Magazinelor Online iese cu un cod de bune practici

Acum citeva zile s-a anuntat lansarea Asociatiei Romane a Magazinelor Online (ARMO) si a avut si o prima iesire pe TV.

Cum cred ca Internetul are nevoie de astfel de initiative de auto-reglementare si asociatii profesionale, iar comertul electronic nu mai este in stadiul de bebelus - o astfel de activitate ar trebui sa fie considerata drept normala. Mai ales daca citesti lista membrilor, extrem de onoranta prin marimea magazinelor, dar si pentru ca unii dintre ei sunt, de fapt, concurenti pe aceiasi piata.

Este nevoie insa de mai mult decit un anunt public, iar greul abia acum incepe intr-un domeniul unde doar Gala Premiilor E-commerce (anul asta organizata pe 2 Septembrie - peste 100 de magazine inscrise) incearca de 5 ani sa stabileasca niste principii de buna practica in domeniu.

Codul de bune practici propus de ARMO este un pas util, dar care trebuie sa dovedeasca in timp, la fel ca si propunerea de marca de incredere. Alte initiative similare din Romania (vezi de ex. cea lansata anul trecut de IAB Romania) n-au reusit inca sa depaseasaca faza planificarii.

O prima privire asupra codului propus de ARMO indica citeva principii de bun simt pentru orice magazin online. Din momentul propunerii unui astfel de cod, o asociatie profesionala trebuie sa fie atenta atit la obligatiile legale (vezi Art 18, Legea Comertului electronic), dar si la modul in care poate fi efectiv implementat (sectiunea de conformitate pare un crochiu).

Eu am fost insa putin suprins de lipsa a (cel putin) 2 elemente care mi se pare importante:

1. Trimiterea de mesaje comerciale nesolicitate. In ultima vreme primesc tot mai multe spam-uri de la magazine online (de obicei noi) care inteleg ca asta e o buna metoda de promovare.

2. Protectia datelor cu caracter personal. Este un subiect pe care magazinele online romanesti par a-l ignora in mod constant, mai ales in lipsa unei atitudini pro-active din partea autoritatii in domeniu. Aceasta include si partea unor minime standarde de securitate a unui magazin online, o zona in care nevoia de standarde minimale (in explicarea normelor legale) ar fi mai mult decit bine-venita.

Nu pot sa ma abtin si gasesc cel putin ironic faptul ca ARMO insa uita sa respecte chiar primul principiu pe care il cere membrilor ei “1. Semnatarii Codului se angajeaza ca pe site sa apara datele de contact si feedback in site in conformitate cu legislatia;” .
Pagina de contact a ARMO.ro contine un forumular si 3 adrese de email, dar niciun numar de inregistrare al asociatiei, codul fiscal sau alte detalii de contact.

Asa e cind te grabesti, iti mai scapa unele detalii… :p
Bine, ca le gasesti detaliile membrilor Consiliului Director pe site-urile personale. :)

13 comments

User ratings
5 star:
 
(1)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
1 rating
Average user rating:
5.0 stars
(5.0)
Comment from: eRadical [Visitor]

«2. Protectia datelor cu caracter personal»

Am putea realiza un document în care să se scoată în evidență TOT (sau cât mai mult) din ce trebuie făcut pentru această protecție… măcar pe mediul online… și promit că măcar eu am să încerc să îl implementez…

Pe de altă parte pe mine începe să mă enerveze problema datelor cu caracter personal pe zecile de facturi pe care trebuie să le rup în mii de bucăți după ce le-am plătit pe care sunt trecute TOATE datele… în curând o să apară și numărul de la pantofi pe ele… (a se vedea facturile de la compania de electricitate, telef. mobilă, cablu TV… etc.)

18/08/10 @ 14:06
Comment from: Diana [Visitor]  

Avand in vedere ca ARMO nu este magazin online propriu-zis, nu trebuie sa respecte prevederile din codul de bune practici. Sau trebuie? Ca atunci nu respecta nici chestia cu pretul final pus la vedere pe site, si anume taxa anuala care trebuie platita ca sa poti fi membru. Si pe care o afli prin email dupa ce “doar completezi chestionarul de inscriere".
Oh, I’m so mean :)

18/08/10 @ 14:09
Comment from: Serban [Visitor]
5 stars

Salut Bogdan,

1. Clar SPAM-ul este un subiect important, dar poate fi reglementat usor.

2. Dupa cum ai mentionat si tu, ANSPDCP nu auditeaza protectia datelor cu caracter personal, iar stabilirea unor norme de securitate minime pot fi pe hartie, insa este foarte greu sa le verifici.
Cred ca ARMO ar trebui sa oblige toti membrii sa fie inregistrati la ANSPDCP … insa nu vad in momentul de fata un set palpabil de cerinte minime de securitate …

18/08/10 @ 14:39
Comment from: paul [Visitor]

dupa mine cea mai neplacuta chestiune este exact povestea cu taxa. Esti atras sa faci parte din asociatie prin completarea unui formular din care nu afli nimic de taxa de 1000 ron / an (ca persoana juridica). Pe asta o afli “dupa", printr-un email. Not ok! Se poate numi chiar “cost ascuns". :))

18/08/10 @ 15:01
Comment from: [Member]

@ Diana - eu cred ca este o obligatia legala - legea 365/2002. Dar este in primul rind una morala din moment ce sustii acest lucru. Probabil ca au uitat, insa…

Cu pretul final nu sunt de acord - nu se adreseaza consumatorilor, deci nu sunt obligati la afisarea cotizatiei pe site. Iar cotizatia pe care o precizeaza Paul nu este deloc mare, din punctul meu de vedere.

@Serban - nicio asociatie nu poate obliga la ceva, cu atit mai putin la respectarea unor standarde. Dar un set de bune practici se pot adopta - in sensul - noi cei de aici recomandam urmatoarele…

18/08/10 @ 15:16
Comment from: mihai [Visitor]

ma bucur ca am aflat taxa de inscriere in asociatie.
chiar ma uitam pe site si nu o gaseam. cat despre anspdcp poate ma ajuta cineva de aici. mi-au trimis numarul notificarii mele pe mail. am avut la un moment dat niste probleme (am schimbat host, mail-uri pierdute etc) si nu mai am numarul respectiv. le-am dat 10 email-uri celor de la anspdcp si tot nu am reusit sa-mi aflu numarul notificarii. imi raspund la fieare email, cu articole de lege si alte bla bla-uri dar simplu: care este numarul de notificare … nu! multam

18/08/10 @ 17:07
Comment from: Mircea Scarlatescu [Visitor]

Salutare, SPAM-ul este o problema care ne va urmari mult timp de acum incolo. Mesajele comerciale au reguli clare si stricte, stii asta. E foarte greu de monitorizat cine si ce trimite, dar as spune ca se vor face pasi si in aceasta privinta. Aici insa intervine si autoreglarea pietii, magazinele care fac “spam nesimtit” se descalifica in fata clientilor si acolo conteaza mult.

Despre protectia datelor personale, avem ANSPDCP care se ocupa exact cu asta, nu cred ca are rost sa ne calcam pe picioare cu ei. Si nu ARMO ci legea romana obliga magazinele online sa fie inscrise acolo.

Din punct de vedere al formularului de contact de pe ARMO.ro, esti putin rau si ironic dar ai partea ta de dreptate. Vom remedia.

18/08/10 @ 17:09
Comment from: [Member]

@Mihai - nu mai simplu dai un telefon ?

@Mircea - ref la ANSPDCP, arunca o privire pe legea 677/2001 - Art 28

(1) Asociatiile profesionale au obligatia de a elabora si de a supune spre avizare autoritatii de supraveghere coduri de conduita care sa contina norme adecvate pentru protectia drepturilor persoanelor ale caror date cu caracter personal pot fi prelucrate de catre membrii acestora.
(2) Normele de conduita trebuie sa prevada masuri si proceduri care sa asigure un nivel satisfacator de protectie, tinand seama de natura datelor ce pot fi prelucrate. Autoritatea de supraveghere poate dispune masuri si proceduri specifice pentru perioada in care normele de conduita la care s-a facut referire anterior nu sunt adoptate.

Mai vezi si ordinul 52/2002 si o sa intelegi de ce zic ca la masuri de securitate se poate face ceva mai bun.

Pai n-am scris ca e ironic ? :-)

18/08/10 @ 18:05
Comment from: Paul [Visitor]

@bogdan: nu cred ca gresesc in privinta lipsei informatiei despre cotizatia anuala. Dar ai dreptate, nu este o conditie legala, insa este una morala (o asociatie care face un set de reguli pe care spera sa le impuna comertului electronic este o asociatie… morala).
Si in plus, este vorba de o inadecvare a textului care te invita sa completezi formularul: “Doriti sa aderati la Asociatia Romana a Magazinelor online? Este suficient sa completati acest formular.”
Cuvantul suficient este problema.
Ei bon, pana la urma este un detaliu, sa speram ca totul va fi ok cu ARMO, sa ii uram viata lunga.

18/08/10 @ 21:52
Comment from: Mircea Scarlatescu [Visitor]

@Bogdan: inteles, ok, lucram si la asta. Si mai ales stiu ca esti bine intentionat :)

@Paul c’mon…. :) Si oricum stai linistit ca banii nu ajung la mine sau vreun membru fondator :P

19/08/10 @ 16:16
Comment from: Razvan Girmacea [Visitor]

Si eu cred ca ar trebui sa se zica despre o taxa, chiar daca nu ar spune exact cat costa.
Cum spunea si @Paul, “cuvantul ’suficient’ este problema".

19/08/10 @ 16:18
Comment from: Razvan Girmacea [Visitor]

Completez: Initiativa ARMO este foarte buna si pe termen lung sunt sigur ca vor influenta in bine comertul electronic in Romania.

19/08/10 @ 16:19
Comment from: ion [Visitor]

asociatia n u are personalitate juridica si nici nu vine cu lucruri noi . ptr aderare vor 1000 lei ca taxa . inca o comitie !

16/02/11 @ 10:51


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

September 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution free blog software