« Cum ratificarea unui tratat gresit devine o cale fara intoarcereTop cinci probleme ale tratatului ACTA »

ACTA cea de taina cu MCSI

02/02/12

ACTA cea de taina cu MCSI

Alaltaieri primesc un telefon de la cineva dintr-o firma de comunicare, ca dnul ministru de la MCSI, Valerian Vreme, vrea sa se intalneasca cu bloggerii, si ca eu as fi fost un alt treilea ales, recomandat de X si Y (bloggeri cu state vechi) ca m-as pricepe la chestiunea cu ACTA, desi el nu ma cunoaste.

Am intrebat de 2 ori daca sunt siguri ca eu vreau sa vin (ca de obicei eu nu scriu de bine de nimeni, nici macar de mine) si dupa ce au confirmat m-am prezentat ieri seara de la 19 00, alaturi de ceilalti 2 blogeri (Arhi si Dan Dragomir) Arhi a mai scris si in timpul intalnirii si dupa (asta din urma mai consistent). Dan a scris aici.

De partea cealalta 4 persoane de la MCSI, inclusiv Ministrul. La mijloc, Tudor Daescu de la FF Communication.

Personal, n-am inteles scopul acestei intalniri. Daca a avut vreunul.
Daca a fost “doar o intalnire cu blogerii (whatever that means)” atunci probabil ca o putem bifa ca indeplinita.

La inceput Ministrul a zis ca “Voiam sa ma intalnesc de mai multa vreme cu cei din mediul virtual, mai ales cu cei din Bucuresti, si nu neaparat despre ACTA” si “Vreau sa vorbiti voi mai mult” dupa care discutia a saltat de la un subiect la altul (unele mult off-topic), dar a inceput si s-a terminat cu ACTA.

Pe subiect, ce n-am notat eu (mental) si merita mentionat (cu italic comentariile mele de astazi.) Tonul poate parea dur, insa majoritatea discutiilor a fost extrem de ponderate.

- De ce am semnat ACTA? Pentru ca asa ne-a zis UE si nici un minister avizator nu a zis nu. Ce s-ar fi semnat daca nu am fi semnat? Un raspuns mai degraba dedus este ca am fi pusi in aceiasi oala cu China si India, adica o tara sursa de contrafaceri.
Din partea Romaniei nu a participat nimeni la negocieri, Romania doar a primit tratatul pe care putea sau nu sa-l semneze.
Adica Alin a avut perfecta dreptate: servilismul autoritatilor romanesti

- De ce Germania a preferat sa nu semneze inca? Noi nu suntem Germania, ei sunt tara de rangul intai. Ok, atunci de ce Cipru a preferat sa nu semneze inca ? Nu ne comparam nici cu Cipru. Atunci, e momentul sa emigram a fost comentariul meu cinic.

- Sunteti contra ACTA, deci sunteti pro-piraterie, ni s-a explicat. Ce naiba sa mai comentezi la ineptia asta.

- Industriile de copyright si marci au o problema (adica pirateria) si au gasit solutia (adica ACTA) Veniti voi cu solutii pentru problema lor.

- Dispozitiile referitoare la cooperarea directa intre ISP(mediul privat in general) si titularii de drepturi nu sunt obligatorii. Oricum in Romania se pot obtine date doar daca se iau de la o instanta de judecata (partial adevarat, MCSI are competente pe legea 365/2002, e adevarat ca nu le-a folosit). Corect, am replicat - insa legislatia si oamenii se schimba, un tratat international semnat este extrem de greu de modificat si face parte din dreptul intern, deci este o motivatie suficient de serioasa pt a implementa pe viitor astfel de masuri.

- Solutia MCSI: Sa facem un grup de lucru in care sa fie invitati toti, ca sa explicam (intr-un fel de White Paper) o interpretare corecta a ACTA Personal, am respins ideea - un
asemenea document nu are nicio valoare juridica, putind fi usor respins de oricare din parti in viitor. Mai mult, un astfel de document intocmit acum ar reprezenta doar o pozitie pro-ACTA, iar tratatul nu este obligatoriu inca.

- Industriile de copyright si marci au facut lobby. Guvernele asculta in special industria (eu intotdeauna am crezut ca guvernele trebuie sa asculte de cetateni, nu de firme)

- Nu va convine, faceti lobby contra Well, guess what - exact aia o sa facem ! :-)

Este absurd sa discuti in termenii ultimului dialog mentionat cind ai de a face pe de o parte cu lobby-ul agresiv, global si profesonist al “industriilor creative", iar de pe alta parte vreo 2 maini de cetateni suficient de nebuni sa creada ca trebuie sa aiba si ei dreptate.

In viziunea mea (utopica?) este rolul Guvernului si al Parlamentului sa fie cei care poate sa reprezinte interesul cetatenilor in aceasta dezbatere, si sa intelega sa balanseze interese comerciale in momentul in care aduc atingere unor drepturi fundamentale.

Dar pentru a face asta, ar trebui sa intelegi drepturile omului si de ce ele sunt baza unei societati democratica. Daca nu, orice discutie referitoare la drepturile cetatenilor vs. drepturile industriei sunt lipsite de orice fundament comun. E o discutie in gol.

Intalnirea a fost deschisa insa, iar dialogul civilizat (doar cu unele mici scaparari de o parte si de alta). Unul dintre reprezentantii din MCSI (cum ar fi Secretarul de stat Fecioru, sper ca am retinut bine numele) a fost mai agresiv la adresa a ceea ce spuneam noi, de parca ar fi dorit sa dea replica si era sigur ca are dreptate in orice subiect. Altii (cum a fost Sec. Gen Adj. Bogdan Savonea) a fost mai ponderat si ne-a dat dreptate in unele privinte. Ministrul Vreme a ascultat in dese randuri si a incercat sa vina cu contra-argumente, dar intr-un mod prietenos.
Rog ceilalti participanti la dezbatere sa ma corecteze, daca am gresit pe undeva.

Totusi, ca o concluzie generala - in afara de cele 3 articole probabile din blogosfera - nu stiu daca iese ceva semnificativ din dezbaterea asta. Pacat.

Revin in curind cu o alta insemnare pe fondul problemei ACTA.

15 comments

User ratings
5 star:
 
(3)
4 star:
 
(1)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
4 ratings
Average user rating:
4.8 stars
(4.8)
Comment from: romania inedit [Visitor]  
5 stars

Practic ministrul Valerian Vreme s-a dus ca un tractorist sa semneze ceva despre care habar nu avea .
Ma bucur ca pe lumea asta mai exista si oameni ca dumneata care apara libertatea de exprimare .

02/02/12 @ 11:48
Comment from: fulgi [Visitor]

practic da s-a semnat o tampenie pentru ca le e frica sa refuze. pai cu un guvern prost, condus de incapabili cred si eu ca daca iti zice U E “bai semneaza colea ca de nu..vezi tu” cred si eu ca fricosii se inchina.
Asta e si ca dezbaterile intre atei si b. catolica. oricat ar fi argumente tot o sa isi sustina punctele de vedere catolicii, indiferent daca au sau nu “dovezi".
ma rog TRAIm in ROmania!

02/02/12 @ 12:55
Comment from: cteodor [Visitor]

@inedit Intr-un interviu in cadrul stirilor TVR acum vreo 2 zile, ministrul a spus ca nu el, ci atasatul comercial la ambasada Japoniei a semnat din partea Romaniei…

Chiar daca nu a stiut ce vrea de fapt sa obtina cu un astfel de dialog, si cel mai probabil a avut loc pentru ca agentia de PR i-a sfatuit ca “da bine", faptul ca s-a intamplat este un lucru bun.
Si e bine si pt ministru, macar pentru ca a aflat cu ocazia asta de Bogdan 8-)

02/02/12 @ 13:01
Comment from: [Member]

Asa este cum zice si cteodor, MCSI a fost doar unul din vreo 7 avizatori ai proiectului inceput de Min. Economiei. Practic tot guv.ro a zis DA.
Este irelevant cine a semnat fizic, IMHO.

02/02/12 @ 13:10
Comment from: BlindGirl [Visitor]
5 stars

Ieri pe Money Channel un nene de la ORDA ne explica cum semnarea tratatului ACTA nu va modifica cu nimic legea drepturilor de autor de la noi ca asta deja include toate acele prevederi… dar tot se agata cu inversunare ca trebuie facuta… unii chiar ne cred tampiti..

nenea de la ORDA afirma ca, cu legea drepturilor de autor s-au urmarit si pedepsit destui si pana acum… deci ne alegem doar cu incalcarea drepturilor noastre in plus, si multi bani dusi pe implementare…si cine stie ce alte “minuni” ce pot sa se dezvolte din astea…

02/02/12 @ 13:38
Comment from: valentin [Visitor]

Pai daca nu stie ce semneaza sa plece. Sumt pro guvernare ca orientare politica dar o tampenie mai mare ca la semnarea acestei legi nu mi-a fost dat sa vad.Practic ministrul comunicatiilor semneaza sau indrituieste sa semneze pe cineva,ca si la partea asta e o mare confuzie,apoi da din umeri si se scuza spunand ca nu crede ca o sa fie prea naspa.E vina noastra ca ne multumim sa cerem stoparea ACTA in loc sa-i cerem capul.La afirmatii atat de tampite ca noi nu suntem Cipru nu prea mai ai ce comenta.

02/02/12 @ 13:50
Comment from: donjoe [Visitor]
5 stars

“nu stiu daca iese ceva semnificativ din dezbaterea asta”

Păi îţi spun eu: a ieşit un bun motiv să se ducă să sublinieze cu emfază prin presă că “ACTA a fost supusă la dezbateri publice cu cetăţenii, cu internauţii, cu bloggerii…” etc. :)

02/02/12 @ 13:52
Comment from: [Member]

@BlindGirl - sunt de acord ca multe exista, problema este cu alea ca NU sunt.. :-)

@valentin, nu el a zis de Cipru si a zis ca stie ce semneaza (ca l-a citit inainte). Si nu s-a scuzat ca l-a semnat. Asta ca sa fim corecti.

@donjoe - cu 3 blogeri amariti? Nu cred, nici nu apare vreun comunicat.

02/02/12 @ 14:17
Comment from: Mihai [Visitor]

Vreau sa zic si eu ceva … acu exact 5 ani presedintele Basescu a distrus IT-ul romanesc cand i-a “oferit” lui Bill Gates 100 milioane de euro - bani europeni destinati dezvoltarii structurii informatice in Romania - pentru a construi un un “mare” centru IT … Basescu a zis atunci o gluma bineinteles despre piraterie si apoi a furat efectiv cele 100 milioane prin companii de constructii impreuna cu domnul ministru al administratiilor Blaga si bineinteles cine altul decat ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy … deci nu cred ca cineva isi da seama despre ce vorbim noi aici pentru ca nu are nume asa ceva …

http://www.foxnews.com/story/0,2933,249922,00.html
http://www.money.ro/bill-gates-interesat-de-proiectele-ministrilor-vasile-blaga-si-zsolt-nagy_6686.html

02/02/12 @ 17:40
Comment from: Carmen [Visitor]

adica v-a chemat ca sa va explice ca nu se poate face nimic, si ca se va semna vota tratatul; mai mult decat atat, v-a oferit niste explicatii in ceea ce priveste pozitia de tot rahatul in care se afla Romania - nu stim ce vrem, dar semnam ca oile, pentru ca asa face lumea.

02/02/12 @ 19:53
Comment from: V [Visitor]
4 stars

Multumesc pentru relatare, sper sa priceapa cetatenii ca atunci cand vor decide sa se implice vor putea influenta politicienii.

Pana una alta cei interesati de lupta se pot parcurge pasii prezentati aici:
http://www.salvatiinternetul.info

si deasemenea pot semna petitia!

03/02/12 @ 04:13
Comment from: Mihai-Stanislav [Visitor]

Mulțumiri pentru relatare. E demnă de reținut replica că România nu se poate compara (nici dpdv politic) nici cu Germania și nici cu Cipru!
Probabil că unii miniștri au înțeles cum au putut apelul de dialog cu societatea civilă, iar în cazul de față au căutat 3 blogeri ne-aliniați politic, să nu iasă scântei. Oricum am mai aflat câte ceva despre “competența” guvernanților noștri, cărora nici prin cap nu le trece să încerce să citească, sau să se uite pe Web. Evident că putem să fim principial împotriva contrafacerilor, preferând produsele originale, dar dacă luăm decizii doar după numele produsului sau al proiectului de lege…
La RFI Varujan Pambuccian a avut o atitudine mult mai tranșantă. Acum, pe saitul http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?fp s-au strâns deja 1.5 milioane de semnături anti ACTA .

03/02/12 @ 10:49
Comment from: Florin Grozea [Visitor]

Multumim Bogdan pentru efort si pentru articole! Nu e adevarat ca nu exista niciun rezultat, macar galagia care s-a facut pe net in jurul acestui subiect va face politicienii (cei de la putere si cei care vor veni la putere dupa alegeri) sa fie mai atenti la acest subiect.F

05/02/12 @ 13:26
Comment from: Adelina [Visitor]

Am vazut acest articol pentru ca Eduard Tric, l-a postat pe facebook

Ce se imtampla nu e nimic nou.
Daca cineva a vazut filmul Vlad Tepes, … in film este un moment in care reprezentanti ai Tarii Romanesti sunt trimisi sa negocieze la Brasov cu ungurii sa ne inapoieze carele cu marfa care ni le confiscasera pentru ca nu i-am lasat sa aiba acces direct la Marea Neagra. Stii cum au negociat reprezentantii tarii? In defavoarea noastra.

Si astazi la fel se negociaza ca acum 600 de ani

Despre conditiile de aderare a Romaniei la UE, s-ar putea vorbi mult, mai ales despre negocieri, tot in defavoarea noastra sunt si alea, dar personal nu-i comdam si nici nu-i blamez pe politicieni.

Acum mai bine de un an am discutat cu specialisti din psihologie si comunicare ca sa militam pentru crearea unei programe scolare care sa includa ore de comunicare si leadership. De ce ar fi nevoie de aceste ore se vede din rezultatele celor care sunt la maturitate astazi si au o oarecare putere de decizie.
Nici nu e de povestit cat de negativ au reactionat cei cu care eu am comunicat si care se autoconsiderasera specialisti in soft-skills in Romania.

Sa faci binele, iti trebuie rabdare maxima si nervi de otel. Poporul tot nemultumit va fi

Numai bine

06/02/12 @ 23:04
Comment from: Catalin [Visitor]

Romania este slaba in fata oricarui alt stat, datorita luptei politice fara scrupule din interior, liderii politici pentru a putea ajunge la putere tradeaza interesul national sau ataca adversarul politic roman in favoarea strainilor.
Politicientii romani trebuie sa invete ca indiferent ce neintelegeti au pe plan intern, atunci cand vine vorba de interesaul national sa fie uniti si fermi.
Din pacate nu prea avem astfel de lideri politici.
Romanii in toata istoria nu au fost invinsi cu armate uriase ci prin tradare din interior, si asta de la Decebal (Sarmisegetuza a fost cucerita doar pentru ca un dac a tradat pentru bani) pana astazi.
Atunci cand am fost uniti (perioada lui Stefan cel mare) am fost de neinvins sau foarte greu invinsi.

Poate daca ar sti ca au sustinere si de la restul politicienilor din tara ar avea curajul si ministrii nostri sa spuna nu.
Se pare ca Basescu este singurul politician roman care a reusit sa spuna si nu la unele chestii de politica internationala, si in unele a reusit chiar schimbarea conditiilor externe (vezi obligatia bancilor sa nu scoata capitalul din Romania)

16/02/12 @ 12:43


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

November 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
blog soft