Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 101 >>

10/04/14

Permalink 22:54:00, by bogdan, 627 words   Romanian (RO)
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Drept & Internet, Viata privata

Lectia de logica: Curtea Europeana de Justitie zice NU supravegherii, Guvernul Romaniei o largeste

Dupa cum v-am povestit acum 2 zile, Curtea Europeana de Justitie a declarat, fara echivoc, ca stocarea datelor de trafic ale tuturor cetatenilor europeni este ilegala si incalca drepturile fundamentale ale cetatenilor europeni. Chiar daca ai nevoie de date pentru lupta impotriva terorismului. Nu ai voie, este prea mult, este disproportionat.

(…)the directive covers all subscribers and registered users. It therefore entails an interference with the fundamental rights of practically the entire European population.

In this respect, it must be noted, first, that Directive 2006/24 covers, in a generalised manner, all persons and all means of electronic communication as well as all traffic data without any differentiation, limitation or exception being made in the light of the objective of fighting against serious crime.

Directive 2006/24 affects, in a comprehensive manner, all persons using electronic communications services, but without the persons whose data are retained being, even indirectly, in a situation which is liable to give rise to criminal prosecutions. It therefore applies even to persons for whom there is no evidence capable of suggesting that their conduct might have a link, even an indirect or remote one, with serious crime. Furthermore, it does not provide for any exception, with the result that it applies even to persons whose communications are subject, according to rules of national law, to the obligation of professional secrecy.

Ei bine, unele guverne - ca Finlanda sau Luxemburg - au luat in serios decizia si au zis ca vor analiza modul cum legislatia interna poate sa respecte drepturile omului. Altii - cum ar fi Suedia, care nici nu au implementat-o, au zis ca nici nu se gandesc sa o faca. Unii ISP-isti suedezi au sters deja toate datele pastrate.

Guvernul Romaniei - liniste. Ce daca sunt probabil mii de procese penale pe rol cu date colectate pe legea 82/2012 care este posibil sa fie declarate ca fiind colectate incalcand drepturile omului - si deci sa se lase cu procese anulate?

Ah, ba nu - nu este liniste. Guvernul anunta ieri noi masuri de supraveghere generalizata:
 • toti cetatenii care se conecteaza le WiFI-uri gratuite trebuie identificati
 • toti cetatenii care cumpara o cartela pre-pay trebuie sa fie inregistrati cu mai multe date personale - inclusiv CNP
 • toti cei 10 milioane de utilizatori de cartele pre-pay trebuie sa se inregistreze in 6 luni, daca nu - serviciul este dezactivat

Impact asupra drepturilor omului? Nu e important si daca alte state o fac (e vorba de fapt de 6 din 28 cf Comisiei Europene) inseamna ca nu e o problema, zice guvernul.
Consultare publica? hahahahaha
S-au respins deja 3 legi in Parlament exact pe acelasi subiect? Eh, detalii….
Argumente contra? Nu conteaza…oricum nu plateste guvernul.

Nici nu mai intru pe fond pentru a arata ca inregistrarea celor ce cumpara cartele pre-pay nu rezolva niciuna din problemele de fond - pentru ca atita vreme cit gasesti o carte de identitate la un click distanta, orice masura de acest tip este iluzorie in cel mai bun caz.

Cel mai rau ma deranjeaza ca acum cand justitia (in fine!) pare ca merge si ca dau roade masurile sadite in ultimii 5 ani si ca ii prind pe cei cu mainile in borcanul cu miere, ei bine - vin CSAT si Guvernul cu o miscare de tip stat politienesc si securistoid, fara niciun fel de explicatie logica, sfidand drepturile cetatenilor si dand apa la moara tuturor coruptilor care dau lectii - cu un interes evident - despre ingradirea libertatilor.

Asta pentru ca nu se intelege distinctia intre supraveghere generala (ˇ°Trebuie sa supraveghem TOT, pentru a-l prinde pe X sau Y?ˇ±) si actiune legala bine tintita ("Il suspectam pe X sau Y si luam mandat de la judecator si il urmarim pina in gaura de sarpe").

Ceea ce in final doar inflameaza paranoia generalizata de interceptare si pune la indoiala o justitie care tinde sa se miste in directia buna.

Si atunci - de ce?

08/04/14

Directiva privind pastrarea datelor de trafic este nevalida - decide Curtea Europeana

Curtea Europeana de Justitie a decis astazi că directiva europeana privind pastrarea datelor de trafic (data retention) este nevalida, incalcand in mod grosolan drepturile omului in general si dreptul la viata privata in special. (vezi decizie integrala - in engleza)

Cazul nu poate decat sa imi dea apa la moara, pentru ca am scris de 10 ani? despre ineptia asta si am argumentat fie la nivel national sau european de ce avem de a face cu o incalcare crasa a drepturilor omului. Evident “expertii romani” au putut sa scrie in lege si ca nu exista un impact la adresa dreptului la viata privata.

Dupa ce inclusiv Curtea Constitutionala romana a decis ca legea nationala este o mare porcarie, iata ca si Curtea Europeana de Justitie - in 2 cazuri conexate initiate de colegi din EDRi (AK vorrat Austria si Digital Rights Ireland) desfiinteaza fara drept de apel si cu argumente irefutabile ceea ce am argumentat in ultimii 10 ani:

Curtea consideră că prin impunerea păstrării acestor date și permiț?nd accesul autorităților naționale competente, directiva reprezintă o imixtiune deosebit de gravă ?n drepturile fundamentale la respectarea vieții private și la protecția datelor cu caracter personal. ?n plus, faptul că păstrarea și utilizarea ulterioară a datelor sunt efectuate fără ca abonatul sau utilizatorul ?nregistrat să fie informat poate da persoanelor vizate sentimentul că viața lor privată este obiectul unei supravegheri constante.

si

Curtea consideră că prin adoptarea directivei privind păstrarea datelor, legiuitorul Uniunii a depășit limitele impuse de respectarea principiului proporționalității. (…) ?ingerința amplă și deosebit de gravă ?n drepturile fundamentale ?n cauză nu este suficient delimitată pentru a garanta că ingerința respectivă se limitează efectiv la strictul necesar.

Sunt bucuros pe de o parte pentru ca argumentele aduse vreme de ani de zile (nu numai in Romania) sunt reluate intr-o decizia a celei mai inalte Curti din Uniunea Europeana. In acelasi timp sunt trist pentru ca toate argumentatiile legate de acest subiect s-au lovit de prea multe urechi si minti inchise, pentru care drepturile omului sunt doar niste litere pe o hartie. Daca nu luam in serios ce ne califica drept oameni, avem toate sansele sa creeam un regim juridic in care suntem doar niste animale.

Marturisesc ca inca nu stiu ce se va intampla cu legile de implementare ale directivei, fiind o chestie procedurala europeana care ma depaseste. Observ doar ca in comuncatul de presa se conteaza ca “?ntruc?t Curtea nu a limitat efectele ?n timp ale hotăr?rii, declararea nevalidității ?și produce efectele de la data intrării ?n vigoare a directivei.", ceea ce ar putea sa insemne ca toate legile de implementare incalca drepturile omului, iar toate cazurile care sunt bazate pe aceste legi sunt bazate pe probe obtinute pe o lege neconstitutionala. Ramine de vazut - o sa intreb niste oameni mai destepti decat mine.

Oricum, aceasta decizie este probabil cea mai importanta hotarire a CJE cu privire la drepturile omului. Din cite stiu eu, s-ar putea sa fie si prima care invalideaza o directiva pentru incalcarea drepturilor omului prevazute in Carta Europeana.

03/04/14

Neutralitatea Internetului - consacrata in lege de Parlamentul European

Parlamentul European a votat astazi, 3 aprilie 2014, in favoarea unui text care consacra principiul neutralitatii Internetului din punct de vedere legislativ. In mod suprinzator (sau nu!) media online romaneasca a ignorat acest subiect aproape intru totul, desi efectul asupra pietei de servicii ar fi fost unul semnificativ.

ˇ°Net neutralityˇ± means the principle according to which all internet traffic is treated equally, without discrimination, restriction or interference, independently of its sender, recipient, type, content, device, service or application.

Desi bucuria in randul suporterilor este mare - pentru ca este si rezultatul unei campanii intense cu peste zecii de mii de emailuri, faxuri si telefoane catre europarlamentari din partea utilizatorilor obisnuiti de Internet - meciul nu este jucat pina la capat. Textul va ajunge acum in Consiliul European unde reprezentantii statelor membre vor putea sa accepte textul adoptat sau sa inceapa alte negocieri cu Comisia si Parlamentul. Care pot sa duca meciul la final sau… in prelungiri. :) (adica sa se inceapa o alta negociere).

Probabil textul de astazi va fi mai vizibil in cadrul campaniei pentru europarlamentare pentru decizia de a aboli taxele de roaming din Decembrie 2015, o decizia logica in sensul unei piete unice europene si in zona telecom.

Dar - cel mai important - cred ca sunt alte 2 idei care merita subliniate:

1. Deciziile importante se iau din ce in ce mai mult la Bruxelles si nu la Bucuresti. Dap, pare o butada europeana, dar textul de mai sus ne da dreptate in special daca ne uitam ca in afara de Olanda si Slovenia, toate statele europene s-au codit sa respecte dreptul la un Internet liber in ciudat tuturor argumentelor de bun simt si a dovezilor clare de blocarea sau limitare a traficului!

Mai mult, textul adoptat este un Regulament, deci va fi direct aplicabil in statele membre.

2. Opinia cetatenilor conteaza.

Cu toate ca este departe de a fi un organism democratic perfect, Parlamentul European ramine deschis si atent la optiunea cetațenilor, exprimate din ce ?n ce mai mult prin unelte online de activism. Din pacate europarlamentarii romani actuali sunt in mare masura repetenti la aceste mesaje venite din partea cetatenilor interesati. Cu 1-2 exceptii si nici acelea constante, toti europarlamentarii romani nu au catadisctit sa raspunda la intrebarile si problemele adresate public.

In aceste conditii, daca va mai pasa in ce Europa traim, e importanta participarea la alegerile europarlamentare de la sfarsitul lui mai 2014, dar mai ales sa votati cu cei care promit sa respecte drepturile noastre digitale de actori ai Internetului si sa-i trageti de mineca inclusiv pe perioada mandatului.

S-auzim de bine!

14/03/14

Permalink 23:36:00, by bogdan, 705 words   Romanian (RO)
Categories: Stiri - Romania, Legislatie, Drept de autor, Drept & ITC

Manuale Digitale: Cum Ministerul Educatiei răm?ne repetent

(daca nu ați mai citit p?nă acum despre subiectul manualelor digitale vă recomand ca lectură introductivă - Istoria manualelor digitale in Romania (anul 2013))

Astăzi am participat la conferința Educație Deschisă Rom?nia, un eveniment ?n cadrul Săptăm?nii educației deschise, unde am fost și co-organizator (prin ApTI, ?mpreună cu Fundația Soros și ANBPR). Subiectele de discuție propuse ?n panel-uri au fost educația deschisă și manualele digitale ?n Rom?nia.

Acum o lună c?nd ne-am apucat mai serios de promovare, prima oara s-a vorbit cu Ministrul Educației Pricopie. Ne-a anunțat că va fi plecat, dar fiind un subiect de interes pentru minister, va desemna cu siguranța pe cineva pentru ambele panel-uri de dezbateri. ?n fiecare săptăm?nă și p?nă cu o zi ?nainte de eveniment s-a ?ncercat contactare ministerului, cu același răspuns ? vom veni, e de interes, trimitem pe cineva care să participe activ. Evident, nu a venit nimeni din partea Ministerului Educației la nici unul dintre panel-uri.

Nu au fost interesați și nici mișcați de faptul că am reușit să aducem prima data ?mpreună prezentări de bune practici ?n zona educației deschise ?n Rom?nia ? de la firul ierbii și realizate cu mult entuziasm ? de la Focșani, Timișoara, Arad, T?rgu Mureș sau Brașov. Probabil că știau de mult de toate activitățile ? de la cele de la Centrul de eLearning din Politehnica din Timișoara p?nă la Educație.Inmures.ro făcut de o firmă privată din fonduri proprii.

Dar absența aceasta era cumva așteptată. Nu este nici prima și nici ultima oară c?nd niște reprezentanți guvernamentali nu vin la evenimente atunci c?nd promit. Sau poate chiar o fi fost o problema deosebită a persoanelor care trebuiau să vină. Se mai ?nt?mplă ?n viață și chestii de genul ăsta ?n care nu ai cum să dai un telefon să anunți că nu ajungi…

Dar cumva a reușit Ministerul să ne lase pe toți cu gura căscată. Pentru că doar cu o oră și jumătate ?nainte să ?nceapă discuția pe manuale digitale, am aflat de pe net (sic!) că, de fapt, Ministerul Educației a lansat chiar la ora 13:34 deja mult-așteptata licitație.

Adică a reușit să-i jignească pe toți cei 80 de participanți care doreau, poate, să-și spună opinia despre manuale digitale. I-au tratat cu sictir pe reprezentații panelului ? de la profesori autori de manuale, la reprezentanți produse software sau ai Uniunii Editorilor din Rom?nia. Și ne-au mințit pe noi, cei care am organizat evenimentul (și ne-am chinuit să ?i invităm și pe cei care au opinii contrare cu alte noastre), și ne-au luat de proști.

Această atitudine este de pură nesimțire. Batjocură directă față de toți cei care ar trebui să fie de fapt parteneri de dezbatere. Ar trebui să le fie rușine! (Nu cred ca au făcut-o intenționat, dar arată realul interes față de dezbaterea publică față de orice subiect). Cireașa de pe tort este fraza asta din comunicatul Ministerului:

Transparenţa procesului de modernizare a manualelor este asigurată de procedurile şi metodologia pe care MEN le-a discutat public cu toţi actorii interesaţi.

?n condițiile ?n care Ministerului ?ți arată că nu dă 2 lei pe opinia ta, ce să mai comentezi pe fond? Cum să le explici specialiștilor care deja știu tot că HTML 5 (anunțat inițial) e mai bun dec?t PDF? Ce să mai explici despre necesitatea unei aplicații multi-platformă sau responsive design?

Ce să mai zici că mint ?n propriul calendarul propus, adică cel făcut azi 14 martie unde figurează data de 7 martie ca fiind data la care s-a lansat licitația? Cum poți să anunți că vei avea 6 săptăm?ni pentru crearea a 2 manuale at?t fizic, c?t și digital? (sau poate deja cei ce trebuie să c?știge au deja manualele…)

Paul Balogh de la Read Forward comenta cinic ?n prima parte a evenimentului: ?Tratez Ministerul ca pe o posibila calamitate - nu știi c?nd se ?nt?mpla, dar nu poate dec?t de rău - deci trebuie supravegheatˇ±. Avea să afle peste 2 ore c?tă dreptate are.

Educație deschisă menționată in programul de guvernare? O glumă proastă de la un Minister incompetent. Norocul nostru este că cei care chiar fac efectiv educație deschisă sunt actori din domeniul educațional nu se bazează deloc pe minister. Partea proastă este că unii sunt ?n ilegalitate pentru ca legea ?i obligă să folosească doar manuale acreditate. Care pentru unele discipline tehnice nici măcar nu există.

Noapte bună Rom?nia!

10/03/14

FAQ - returnarea produselor ?n comerțul electronic

?n diverse ?ntrebări de pe Ecompedia sau cu magazinele participantele la Galele Premiilor Ecommerce (GPEc) apar diverse chestiuni legate de modul corect de interpretare al dispozițiilor legate de dreptul de a renunța la cumpărare și a primi banii ?napoi. (denumit at?t drept de retragere sau drept de denunțare unilaterală) Am menționat mai jos cele mai des ?nt?lnite ?ntrebări ? at?t din partea clienților, c?t și a magazinelor online, ?n speranța de a clarifica anumite aspecte.

?nainte de a trece efectiv la ?ntrebări, trebuie explicat că dreptul de denunțare unilaterală este prevăzut ?n OG 130/2000, iar ca orice legislație pentru protecția consumatorului ? ea trebuie interpretată ?n favoarea consumatorului. La acest articol am avut ?n vedere legislație aplicabilă p?nă la 10 Martie 2014, ca și diverse discuții publice cu reprezentați ai ANPC sau ai unor Asociații de protecție a consumatorului pentru clarificarea conceptelor. Interpretările și comentariile sunt ?nsă personale și nu reprezintă un sfat juridic.

 • Dacă clientul ridică produsul din magazin, mai este aplicabil dreptul de retragere?

 • Da.

  Dreptul de denunțare unilaterală se aplică ?n cazul contractelor la distanță, deci contează doar dacă acordul de voință s-a făcut la distanță (Internet, telefon, fax etc.). Este irelevant modul de trimitere sau ridicare a produsului, ca și modalitatea de plată. Singurul caz ?n care nu ar fi aplicabil este cel ?n care clientul comandă un produs online, vine ?n magazin și acolo se răzg?ndește și de fapt cumpără un alt produs văzut acolo.

 • Se aplică legea și persoanelor juridice? Sau unui PFA?

 • Nu

  OG 130/2000 se aplică doar consumatorilor definiți la art. 2 (b) din OG 130/2000, deci nu li se aplică PFA sau persoanelor juridice. Cu toate acestea, dacă magazinul online dorește, el poate să extindă ?n mod expres acest drept și persoanelor juridice. ?n acest caz magazinul poate să impună și condiții suplimentare față de ce cere legea. ?n caz de conflict referitor la aplicarea sau interpretarea regulilor, dacă părțile nu ajung la o situație amiabilă, soluția este apelarea la instanța competentă.

 • Se poate cere clientului să folosească același mod de transmitere al produsului ca și la livrare?

 • Nu.

  Orice obligație adresată consumatorului suplimentar față de cerințele legii pentru a beneficia de dreptul de retragere poate fi considerată o limitare și deci contravine OG 130/2000. Consumatorul poate decide singur cum dorește să returneze produsului. Cu toate acestea consumatorul este responsabil de integritatea produsului p?nă ?n momentul intrării ?n posesia magazinului, deci i se poate recomanda un anumit mod de transmiterea care poate să garanteze integritatea produsului la transportul de retur.

  Totuși conform noii directive a UE pentru protecția consumatorilor (ce ar trebuie implementată și să intre ?n vigoare p?nă la 14 iunie 2014) se va putea să nu se ramburseze sumele plătite pentru livrarea non-standard (art 13 alin 2 din Directivă).

 • Se poate cere clientului să returneze produsul doar ?n ambalajul original?

 • Nu.

  Orice obligație suplimentară cerută consumatorului pentru a beneficia de dreptul de retragere poate fi considerată o limitare și deci contravine OG 130/2000. Totuși consumatorului i se poate cere să returneze toate accesoriile cu care produsul a fost livrat inițial.

 • Poate magazinul să ofere ?nlocuirea produsului cu un altul ?n loc de rambursarea banilor?

 • Da, dar doar dacă consumatorul este de acord.

  Dacă părțile sunt de acord cu ?nlocuirea produsului sau cumpărarea altuia ?n schimb, atunci nu este niciun motiv de dispută ?ntre părți și deci nu există o problemă. Cu toate acestea magazinul nu poate să ?nlocuiască dreptul de denunțare unilaterală cu posibilitatea de ?nlocuire a produsului.

 • Suma returnată trebuie să includă și cheltuielile de livrare inițială?

 • Da.

Legea prevede ?n mod expres că ?Singurele costuri care pot cădea ?n sarcina consumatorului sunt cheltuielile directe de returnare a produselor.ˇ± Deci orice cheltuială suplimentară față de suma plătită pentru returnarea bunurilor care ar fi reținută acestuia se consideră o limitare a drepturilor consumatorului și deci contravine OG 130/2000.

Totuși conform noii directive a UE pentru protecția consumatorilor (ce ar trebuie implementată și să intre ?n vigoare p?nă la 14 iunie 2014) se va putea să nu se ramburseze sumele plătite pentru livrarea non-standard (art 13 alin 2 din Directivă).

 • Poate magazinul să extindă perioada de răzg?ndire la mai mult de 10 zile?

 • Da

  ?n acest caz, citiți cu atenție la ce se referă aceasta prelungire, pentru că extinderea perioadei la peste 10 zile poate să vină cu condiții sau obligații suplimentare din partea magazinului.

  Ceea ce nu are voie să facă magazinul este să limiteze drepturile consumatorilor ?n cele 10 zile sub pretextul prelungirii perioadei. (de ex. Pentru că perioada de răzg?ndire a crescut la 30 de zile, consumatorul trebuie să returneze produsul doar ?n ambalajul original)

 • De c?nd se calculează cele 10 zile?

 • Legea este destul de clară ?n acest sens.

Termenul de 10 zile lucrătoare prevazut pentru exercitarea acestui drept incepe sa curga:
a) pentru produse, de la data primirii lor de catre consumator;
b) pentru servicii, din ziua incheierii contractului sau dupa incheierea contractului (…) cu conditia ca intarzierea sa nu depaseasca 90 de zile.

Atenție ?nsă ? dacă clientul nu a fost informat corespunzător de acest drept ? legea prelungește termenul automat la 90 de zile.

 • Se poate reține o taxă, dacă produsul a fost folosit?

 • Nu.

Conform legii ?n vigoare astăzi, o asemenea taxă stabilită unilateral de magazin este considerată un cost suplimentar pentru consumator și deci aceasta este ilegală indiferent de motivația și cuantumul acesteia.

Totuși conform noii directive a UE pentru protecția consumatorilor (ce ar trebuie implementată și să intre ?n vigoare p?nă la 14 iunie 2014) se va putea reține valoarea diminuării bunurilor returnate (vezi detalii ?n art 14 alin 2 din directivă).

 • Atunci dacă mi se dă ?napoi un produs deteriorat, este obligat magazinul să ramburseze banii?

 • Nu

Din punctul nostru de vedere, dacă produsul nu este identic cu cel v?ndut nu mai avem de a face cu o identitate dpdv al produsului și deci o returnare este imposibilă pentru că părțile nu mai pot fi puse ?n situația anterioară contractului. Aici vorbim de cazurile ?n care produsul este deteriorat (de ex. o mașinuță pentru copii mai are doar 3 roți ?n loc de 4) și nu de cazurile ?n care produsul este doar folosit. (caz ?n care s-ar aplica răspunsul de la punctul anterior). Atenție ?nsă! ?n cazul ?n care produsul este deteriorat, consumatorul ar putea avea alte drepturi cu privire la repararea sau aducerea la conformitate a produsului respectiv.

? Atenție insă! Directiva la care fac referire in text nu este aplicabilă direct ? deci trebuie să așteptăm o lege ?n Rom?nia care să implementeze directiva pentru a fi aplicabile acele dispoziții (și modul cum vor fi ele transpuse).

Această ?nsemnare a apărut și pe site-ul Ecompedia - intrebari, articole, resurse: totul despre e-commerce.

13/02/14

Permalink 14:02:00, by bogdan, 725 words   Romanian (RO)
Categories: Stiri - Romania, Jurisprudenta, Drept de autor

Curtea Europeana de Justitie: Puneti linkuri catre ce vreti, ca aveti voie!

Nu-i asa ca vi se pare ca e logic sa pui un link catre orice este disponibil public, fara sa ceri consimtamintul celui catre care linkezi?

Nu-i asa ca nici macar nu v-ati gandit ca a pune un simplu link catre o alta pagina (sau videoclip sau imagine sau orice alta opera etc.) ar putea fi considerat ca o incalcare a dreptului de autor?

Ei bine - nu numai ca unii s-au gandit, ci si i-au dat in judecata pe altii - pentru a ca prin linkul pe care l-ar fi pus, le-ar fi incalca dreptul de autor.

Iarasi ei bine - Curtea Europeana de Justitie (CJUE) a decis astazi ca e o prostie sa crezi ca un simplu link creeaza un nou drept de comunicare publica penrtu titularii de drepturi catre care sa linkeaza. Adica a zis sa mai termine cu prostiile si sa se lase sa se linkeze in voie.

Mai jos comunicatul de presa integral al CJUE, iar decizia o cititi integral de aici.

Full story »

11/02/14

Monitorizarea Internetului incalca dreptul la viata privata!! Va pasa?

Astăzi se desfășoară o campanie masivă coordonată de Electronic Frontier Foundation (EFF) și alte grupuri digitale ?mpotriva monitorizării Internetului de către NSA, GCHQ și alte organisme similare. Principiul este unul simplu: că monitorizarea conținutului de pe Internet, așa cum a demonstrat Snowden că se ?nt?mpla este pur și simplu o ?ncălcare flagrantă a dreptului la viață privată, așa cum este reglementat astăzi prin numeroase tratate internaționale de drepturile omului (ce ar trebui sa fie prioritare fata de orice altă legislația națională).

Campania se numește The Day We Fight Back Against Mass Surveillance
și se concentrează ?n special pe SUA, unde americanii sunt invitați să ?și contacteze aleșii și să protesteze față de activitățile NSA. ?n campania la nivel internațional se ?ncurajează semnarea unui document intitulat Principii internaționale privind aplicarea drepturilor omului ?n monitorizarea comunicațiilor care explica ce este greșit cu abordarea actuală.

E un gest mic prin care puteți arata ca și vouă va pasă și deja s-au str?ns peste 125 000 de semnături și c?teva zeci de mii de mailuri si telefoane către legislatorii americani.

Dar exista și alte motive, mai aproape de cămașa voastră, care va permit să fiți implicați ?n respectarea drepturilor civile digitale, deci puteți fi cetățeni activi și implicați și ?n următoarele feluri:

Unelte digitale ne pot ajuta să tragem mai ușor la răspundere pe cei care ne conduc. Dar tot noi, ca cetățeni trebuie fim cei activi. Aveți mai sus 4 metode concrete de vă spune părerea la probleme actuale ale Internetului. Dar vă pasă?

30/01/14

Permalink 16:18:00, by bogdan, 824 words   Romanian (RO)
Categories: Stiri - Romania, Jurisprudenta, Drept & ITC

eRomania - 8 milioane de euro pierdute

Cind am auzit in ajunul Craciunului ca s-a lansat portalul eRomania si ca a intrat in faza de “testare publica”, am crezut ca nu am auzit bine. Am scris din 2010 despre proiectul evaluat atunci din burta la 500 de milioane de euro pentru a afla la finalul lui 2012 ca deja s-au dat 8 milioane de euro pe el.

Am intrat pe el chiar inainte de Craciun, pentru a iesi imediat - nu am inteles nimic din el. Am intrat dupa anul nou, in speranta ca s-a mai schimbat ceva. Era la fel de incremenit ca inainte. Discutind cu 3 amici, am zis ca ar fi bine sa trimitem si un feedback oficial. Si raportandu-ne la niste criterii deja dezvoltate pentru evaluarea de site-uri (pentru a incerca sa diminuam subiectivismul, pe cat posibil), am zis sa stam nu mai mult de 3 ore sa-l evaluam ca sa putem sa dam feedback punctual pe chestiuni care ar putea sa fie imbunatatite. A iesit un raport destul de detaliat pe care l-am trimis acum 2 zile catre Minsiterul Societatii Informationale.

Dar nu trebuie sa nu fii niciun expert ca sa vezi ca este un site (denumit pompos Portalul Democratiei Participative) sub orice critica. Doar doua chestiuni concrete:

1. Pagina principala a ceea ce se doreste a fi principalul portal public al Romaniei nu a mai fost actualizata de 2 luni. Ultima insemnare vizibila pe prima pagina este din 1 Decembrie 2013.

2. In forumul efectiv - cel al democratiei participative exista doar un singur fir de discutii intitulat - “Care este opinia dumneavoastră cu privire la prezentarea și funcționalitățile portalului e-Rom?nia?” Sunt vreo 8 comentarii - toate pozitive si vreo 8 voturi (5 pozitive si 3 neutre). Acum 2 saptamani am facut un cont, am dat un vot negativ si am lasat un comentariu. N-a aparut nici pina in ziua de astazi (desi am anuntat MSI de raport si continutul lui acum 2 zile).

Au trecut din 2010 cel putin 4 ministri pe la MSI, care puteau sa iasa in fata si sa denunte acest simulacru de proiect (indiferent de stadiu) si sa incerce sa gaseasca responsabilii pentru aceasta batjocura fata de banii nostri. Nu numai ca nu au facut-o, dar au incercat sa dreaga busuiocul.

S-ar putea ca cei care au iesit acum cu acest site spre dezbatere publica sa aiba partea cea mai mica de vina, dar puteau cel putin sa faca doua chestii simple si utile:

 • sa recunoasca ca nu se pricep. Ca nu au vazut in viata lor cum functioneaza un site comercial sau necomercial care vrea sa informeze, ca nu stiu ce e aia vizitator unic, ca nu stiu ce este url-rewrite, ca n-au habar de ce e important sa pui ALT pe o imagine, etc.
 • sa apeleze la cei care stiu. Sa ofere o cafea celor ce au site-uri in top 50 ca vizite din Romania si sa le ceara parerea. Macar 5 veneau de curiozitate…

Pentru ca de fapt problema nu este la ei, ci la noi. La noi cei care ne obisnuim sa injuram in barba de cite ori auzim de sume de milioane de euro ce se scurg pe afaceri dubioase, iar atunci cind vine cite “o petarda” de genul eRomania pe domeniul unde se presupune ca suntem mai competenti ca ei, sa le ignoram ca pe toate celelalte pentru ca, nu-i asa?, oricum nu se va intampla nimic.

“Sunt mai dezamăgit de lipsa de reacție a industriei rom?nești de online. ?n momentul ?n care știi că este spre “testare publica” un site care a costat 8 milioane de euro din banii publici și nu spui nimic (dar te pricepi foarte bine la domeniul respectiv), ?nseamnă ca fie te aștepți o sinecură viitoare din bani publici, fie ești o firmă indolenta cu privire la banii dați de tine către stat.”

Asa ca, mai ales daca lucrati in industria IT, data viitoare cind platiti bani catre bugetul public sa va aduceti aminte ca s-au dus in buzunarele unor baieti destepti care au facut un site cu 8 milioane de euro si care nu este nici macar aproape de cea mai banala validare HTML. Iar istoria o sa se repete cu siguranta. Pentru ca voi ati fost OK cu asta in mod tacit.

Mai jos gasiti criteriile juridice analizate detaliate in detaliu, si care arata ca autorii site-ului sau cei care i-au verificat nu inteleg nimic din zona dreptului tehnologiei informatiei:

 • isi incalca propria lege care ii obliga sa aiba pe site date de identificare complete
 • nu inteleg zona drepturilor de autor, de am reusit sa gasim (din nou!) pagini copiate din Wikipedia (pe care culmea! ai voie sa le copiezi daca le citezi corect) si citate incorect
 • ignora obligatiile minimale impuse de legea protectiei datelor cu caracter personal, dar reusesc sa indexeze in motorul de cautare intern nume si adrese de mail ale unor copii de sub 14 ani.
 • ii discrimineaza inca o data pe cei cu probleme de vedere, ignorand orice norma de accesibilitate a site-ului

Aveti si documentele complete la final:
Raportul de mini-audit eRomania
Probleme tehnice accesibilitate portaleromania.ro
Comunicat de presa portaleromania -final.pdf

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 101 >>

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

XML Feeds

Search

April 2014
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc

Licenta Creative Commons BY-SA 3.0 Romania

Licenţa Creative Commons
Blogul Legi-internet.ro de Bogdan Manolea este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire - Distribuire-?n-condiţii-identice 3.0 Rom?nia .

Who's Online?

 • Guest Users: 9
powered by b2evolution free blog software